Събития - Регионални
 
 


Тракийски дружества
Хасковските тракийки отбелязаха Бабин ден с пъстра изложба

Златка Михайлова
Снимки Янко Найденов

Тракийското дружество „Георги Сапунаров“  и читалище „Тракия 2008“ в Хасково отбелязаха  хубавия  народен женски празник Бабин ден. С него  се засвидетелства почит и уважение  към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките, припомни читалищният секретар Анета Георгиева. Тракийки показаха възстановка на обреда къпане на бебе, съпроводен от  благословии за здраве. Вокалната формация „Тракийска дъга“  изпълни шеговити народни песни в духа на българския празник.

Той бе честван на фона на  пъстрата изложба  „От сръчните ръце на тракийката“. Експонатите напомнят за  времената на майки и баби, оставили образци на домашни занятия като тъкане на стан, плетене, бродиране, шиене. С много вкус от ръцете им излизали пъстри черги, килимчета и възглавници, покривки, дрехи, чорапи и терлици. Акцент в изложбата са изделията на Станка Райжекова, майстор на техниката квилинг, с която са сътворени уникални  картички, картини, подаръчни кутии и сувенири.

Изложбата е посветена  и  на обявената  от Европейската комисия година на уменията и 16-та годишнината на читалище „Тракия-2008“.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн