Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Представители на ТД „Георги Сапунаров” участваха в тържественото честване на Националния празник на Република България в Одрин

На 3 март 2019 г. в Одрин беше тържествено отбелязан Националният празник на Република България.

Паметта на загиналите за освобождението на България бе почетена в българската православна църква „Св. Вмчк Георги“. На отслужената от отец Александър Чъкърък литургия присъстваха представители на българското Генерално консулство в Одрин, заместник-областният управител на Стара Загора, гости от България и Турция и журналисти от местните медии.

Тържеството по случай националния ни празник бе организирано от Генералното консулство на Република България в Одрин. На него присъстваха гости от Одрин, представители на държавната и местната власт в трансграничния регион, общественици, бизнесмени и представители на ТД „Георги Сапунаров”  в Хасково с председател Кирил Сарджев.

Гостите на официалния прием, проведен в залата на хотел Рамада в Одрин, бяха посрещнати с изпълнения на ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ към хасковското Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ с председател Кирил Сарджев.

От българска страна тържествата по повод Националния празник уважиха Старозагорският митрополит Киприан, областните управители на Хасково и Ямбол и заместник-областният управител на Стара Загора, председателят на Регионалната организация на общините „Тракия“ г-н Ангел Папазов и кметът на гр. Свиленград, както кметове на други общини от пограничния район, изпълнителният директор на Българо-турската търговско-индустриална камара г-н Венцислав Венков, ректорът на УниБИТ проф. Ирена Петева и председателят на Управителния съвет проф. Стоян Денчев, председатели на търговско-промишлени палати, изявени представители на бизнеса и др.

В приветствието си към гостите генералният консул на Република България в Одрин г-н Васил Вълчев отбеляза принципите на мира, стабилността и добросъседството, върху които след Освобождението съвременната българска държава гради своето бъдеще. Акцентира и върху традиционно добрите връзки между България и Турция.

В словото си кметът на гр. Одрин г-н Реджеп Гюркан акцентира на добрите настоящи отношения между двете републики - Турция и  България, като обърна специално внимание на  добрата воля за тяхното развиване.

Гостите на приема бяха поздравени и с мартеници, ръчно изработени от участничките в читалищните дейности на читалището към църквата „Св. Вмчк Георги“ в Одрин.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн