Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Дарение от Хасково отпътува за българското училище в Истанбул

Златка Михайлова

Снимки Янко Найденов

Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ в Хасково  изпратиха поредната пратка за българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул. В навечерието на новата учебна година, която там започва на 16 септември,  децата  получиха раници и ученически пособия. Този път дарителите за  осъществяване на благородната идея са  кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер, бизнесменът и общественик Гюнер Сербест, лекарското семейство Карамфила  и Тодор Тодорови- потомци на тракийски бежанци, които сега живеят и работят в Германия.

Благодарни сме за техния жест, каза Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество. Хасковските тракийци неколкократно са подпомагали дейността на българското неделно училище с учебници, пособия ,художествена литература, справочници,  вещи за училищната етнографска сбирка.

Просветното средище в Истанбул е създадено  по инициатива на генералното консулство на България в Истанбул с цел запазване на националното самосъзнание и българската културна идентичност на българите в града край Босфора. То е наследник на първото българско училище в Цариград, открито през 1857 г. С лиценз от Министерството на образованието и науката, то предлага обучение по български език и литература, история, география, култура и традиция на България в подготвителна група, начален, прогимназиален и гимназиален етап за деца, говорещи или неговорещи български език. В програмата на училището са включени и допълнителни дейности по рисуване, музика и фолклорни танци, организират се културни мероприятия, концерти, а също опознавателни екскурзии.

Наскоро три петокласнички получиха награди „Пазители на българщината“ от IX Национален ученически конкурс „Вазовата България“, обявен от къщата-музей на народния поет в Сопот.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн