Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Хасково тачи войводата Таню Николов

Златка Михайлова
Снимки : Янко Найденов

150 годишнината от рождението на войводата Таню Николов отбелязва  Регионалният исторически музей в Хасково. Подредена е  изложба „За свободна и обединена България“ с автори д-р Красимира Узунова, историк, и Людмил Каравасилев, публицист и експерт по комуникации.

На няколко табла са изложени снимки и текстове за ранните години в Хасково,  за семейството и военната кариера на легендарния войвода,  участието му в борбите за освобождение на Тракия и Македония. С четата си  той участва в Преображенското въстание в Тракия, Балканската война го заварва  с чета в Македония. След Първата световна война Тане Николов е избран за член на ръководството на Вътрешната тракийска революционна организация. През 1920 г е сред  организаторите на българо-турска съпротива срещу гръцкото управление в Западна Тракия. През 1922 г е назначен за главен войвода на четите на новооснованата Българо-турска вътрешна тракийска революционна организация и ръководи 13 български и 7 турски чети. Изследователите казват ,че неговите четници никога не са били разгромявани.

Бил се за България в три войни, преживял стотици битки, той е  убит  през 1947 г арестантска  килия в Асеновград  след разпра за имот.

Според Коста Църнушанов, деец на ВМРО, историк, публицист и фолклорист, Тане Николов е прототип на героя на Димитър Талев от романа „Гласовете ви чувам“,  войвода та Ганев.

През 1993 г хасковският музей издаде  сборник със заглавие „Таню Николов – войводата“ с доклади и научни съобщения на историци и краеведи.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн