Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Китна Тракия пее и танцува

Национален събор на Народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ се проведе от 12 до 14 май в парк „Кенана“ в Хасково.

Тридневният събор започна с концерт на квартет „Светоглас“.

В конкурсната програма участваха 55 фолклорни групи и 95 индивидуални изпълнители от 14 общини в страната. Таланти от детски групи от Хасково и страната, изпълнители от 4 до 90 г. се изявиха на сцените на събора. Най-възрастният участник бе 90-годишната Калинка Георгиева от димитровградското село Длъгнево.

Хасковското тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“  бяха домакини на участниците от танцовия клуб „Балкан“ в Одрин с ръководител Мария Чъкърък и хореограф Мелтем Гюзей. Сред гостите бяха Борислав Димитров, Генерален консул на България в Одрин и представители на дипломатическата ни мисия в съседна Турция. Гостите от Одрин посетиха забележителности в Хасково, сред които музейния център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ край село Александрово и монумента „Св. Богородица“. Любителите на българския танцов фолклор получиха сувенири от домакините, които им връчиха и екземпляр от книгата „Традиционни фолклорни хора от Хасковско“ с автор Иван Иванов, хореограф на Представителния ансамбъл „Китна Тракия“.

Председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев пожела описаните в книгата 42 хороводни изпълнения заедно с фотографии да бъдат в помощ на Танцовия клуб „Балкан“ в бъдещите му изяви.


 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн