Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Две исторически годишнини почетоха тракийци от Хасково и Маджарово

Златка Михайлова

Снимки Янко Найденов

Тракийското дружество „Георги Сапунаров” и читалище „Тракия” в Хасково заедно с читалище „Н. Вапцаров” в Маджарово отбелязаха  авансово  120 г от Илинденско-Преображенското въстание  и 110 г от разорението на тракийските българи. За тези важни дати в тракийския и в националния календар припомни председателят на дружеството Кирил Сарджев. Маджарово е наш добър партньор, най-вече в провеждането на ежегодния национален Ден на тракийската памет, посочи той на творческата среща и разказа за започналото мащабно обновление на Пантеона-костница и района около него.

Община Маджарово пази своята история, свързана с преклонението всяка есен пред загиналите тракийски бежанци, гордеем се и с природните забележителности, които привличат много туристи , каза Татяна Стоянова, председател и секретар на читалище „Н. Вапцаров” в община Маджарово.

Певческата група „Иглика“ при маджаровсото читалище изпълни песен за войводите –закрилници Руси Славов и Димитър Маджаров и други творби по текст и композиция на Стефан Милев, ръководител на формацията.  Маджаровки показаха и красива женска народна носия , характерна за този край.  Всички пригласяха на хасковската вокална група „Тракийска дъга“, която  изпя химна „Ясен месец“ и „Петко ле, капитанине“.  Новият диригент на певиците Даниел Ленков се изяви и в дует с младата изпълнителка Николинка Георгиева. Към музикалната програма се присъединиха и сестрите Татяна и Надя Димови от вокалната група „Лотос бял“.

Председателят на хасковското читалище Димитрийка Христова подари книги за маджаровската читалищна библиотека, сред които е последния том „Тракия“ , издание на местния филиал на Тракийския научен институт. На свой ред Стефан Милев дари на домакините екземпляри от своите книги, последната от които е посветена на 100-годишнината на училище „Димитър Маджаров” в Маджарово, основавано след като тракийски бежанци се заселват в тогавашното село Ятаджик.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн