Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ на празнична литургия в българския храм „Свети Георги” в Одрин

На 23 декември 2019 г., в навечерието на големия християнски празник Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи празнична литургия в българския храм „Свети Георги” в гр. Одрин, Република Турция. В църковната служба участваха свещеник Александър Чакърък, пазител на българската светиня в Одрин, свещенослужители от храма, български свещеници от Стара Загора и хор от Старозагорската опера.

На тържествената литургия присъстваха Краснодар Беломорски - зам. председател на ЦР на СТДБ, Кирил Сарджев -  зам.председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров”, Хасково, Ангел Петров - член на ЦР на СТДБ,  арх. А. Карчев - кмет на Свиленград, М. Костадинова - зам.-кмет на Свиленград, дипломати от Генералното консулство на България в Одрин: Васил Вълчев - генерален консул, А. Андонов и Радослава Кафеджийска - първи секретар, потомци на тракийски бежанци от Хасково, представители на българската общност в Одрин и гости от пограничните населени места в България и Гърция.

В словото си Старозагорският митрополит Киприан подчерта  ролята на българската държава и на наследниците на българите, населявали тракийския регион на Турция за запазването на българските църкви в Одрин, както и съдействието на  властите в Турция.  Християните бяха поздравени и от  Адрианополския митрополит Амфилохий.

Присъстващите получиха картички с благословение на митрополит Киприан за Рождественска радост.

Гeнepaлният ĸoнcyл нa Бългapия в Oдpин Bacил Bълчeв  поздрави всички с идващия голям християнски празник, като пожела здраве и благополучие на всички хора по света.

Пожелания в навечерието на Коледа поднесе и заместник-председателят на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България Краснодар Беломорски. Той връчи на  присъстващите календари на СТДБ и поздравителни картички от името на Кр. Премянов - председател на Съюза..

Кметът на Свиленград арх.А. Kapчeв paздaдe подаръци нa дeцaтa  от одринското неделно училище.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн