Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Читалище „Тракия“ в Хасково отбеляза годишнина на войвода

Хасковското Читалище „ Тракия“  отбеляза 145 годишнината от рождението на  Петър Васков - учител,  революционер, деец на Вътрешната македоно - одринска революционна организация.

Роден  във Велес , той завършва Солунската българска мъжка гимназия.. В 1896 г взема диплома по   физика и математика във Висшето училище в София. Учителства в Лом, Видин,  а от 1898 до 1900 г в Одринската българска мъжка гимназия. В Одрин става член на окъжния революционен комитет на ВМОРО.
През  1901- 1902  г е делегат на Деветия  и Десетия македоно-одрински конгрес. По време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. е войвода в Демирхисарско и е ранен по време на сражение. От 1904 до 1907 г отново е учител в Одринската гимназия и председател на Одринския окръжен революционен комитет. „Напред, братя, правдата , а следователно и Бог е с нас“, пише той на своите съратници.

Петър Васков загива  на 10 ноември 1907 г заедно с Лазар Маджаров, Георги Гешанов, Чанко Карабраканов и Яанаки Милков в сражение с турците при село Лъджакьой, Дедеагачко (днес Гърция).

Ето какво пише за него ученикът му от Одринската гимназия,  видният български писател Дамян Калфов, родом от Булгаркьой, Кешанско: „Петър Васков бе един цялостно завършен образ на рядко даровит математик, на голям патриот и на прекрасен човек. В по-горните класове ние само долавяхме смътно, само подразбирахме важната мисия, с която бе натоварен Петър Васков тук, в Одрин. Но по-сетне като абитуриент и сам той вече ни викаше и ни посвещаваше в революционни тайни. Верен и достоен син на Македония, той вярно служи, бори се с всички сили за свободата на Тракия и в нея сложи костите си. И затова Тракия, наша родна Тракия, го има повече от роден син.“

В  памет на тракийския войвода  през 1937 г на негово име е наречено село Васково, днес  в община Любимец. Днес обаче Васково е едно от обезлюдените села в Хасковска област.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн