Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Хасковските тракийци се преклониха пред паметни места

Представители тракийското дружество „Георги Сапунаров“ с председател Кирил Сарджев  и  на читалище „Тракия 2008 “ в Хасково посетиха историческата  местност Петрова нива  в Странджа и се преклониха пред паметта на героите на Илинденско-Преображенското въстание.
Групата поднесе цветя  на паметника  и на костницата на българския революционер и войвода Георги Кондолов, който е живял в Хасково. Тракийци запалиха свещи в  църквата „Св. Петка“ и разгледаха музея  със снимки, оръжия и документи за освободителните борби на българите по време на Илинденско-Преображенското въстание.

В село Бръшлян хасковски цветя окичиха паметника на войводата  Пано Ангелов и четника Никола Равашола, загинали в битка с османски военни части през 1903 г. Семейството на Пано Ангелов, бежанци от Беломорска Тракия, е живяло в с. Брод, което днес е в община Димитровград, чието  читалище носи името на славния войвода.

Името на село Бръшлян  до 1934 г. е Сърмашик и заедно с имената на Пано Ангелов и  Никола Равашола е увековечено в химна на Странджа планина – песента „Ясен месец веч изгрява“, написана от тракийския революционер Яни Попов, починал в Ивайловград. В памет на героите в центъра на Бръшлян екна популярната песен в изпълнение на дамската вокална група към читалище „Тракия 2008“ с ръководител Нели Демирева.

Тракийци разгледаха обекти в селото, цялото обявено за архитектурен и исторически резерват  с автентичните си къщи, характерни за странджанската архитектура от 18-19 в, килийно училище, параклиси, долмени и тракийски светилища.

Групата посети и Созопол, приютил някога бежанци от  Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, чиито потомци днес пазят традициите на своите деди. Свещи за здраве и благополучие бяха запалени в църквата  „Св. св. Кирил и Методий“, построена от тревненския  майстор Уста Генчо от Трявна през 1889 г. за нуждите на заселилите се в Созопол българи бежанци .

Пътуването по паметните места е осъществено в рамките на проект по програма „Културни инициативи“, финансирана на конкурсни начала от  община Хасково.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн