Събития - Регионални
 
 


Тракийски дружества
Официална позиция на Тракийско дружество „Георги Сапунаров”, Хасково

Уважаеми съграждани,

С настоящата позиция, от трибуната на Хасково прес, използваме възможността да се обърнем към всеки един от вас и да ви кажем следното:

Тракийската организация в България е най-старата обществена организация в страната и съответно като неин член тракийско дружество „ Георги Сапунаров”-Хасково е едно от най- дълго съществувалите тракийски дружества.

То е и единственото тракийско дружество ,регистрирано в община Хасково.

Ние, тракийци,сме единни и винаги сме подкрепяли единението. Не сме против  и приемаме с отворени обятия всички,които милеят за тракийската кауза.

Но не  толерираме разединението и използването на името на националните ни герои, и в частност на Капитан Петко войвода, както и на тракийските чествания за лични или комерсиални цели.  За нас, това е неприемливо и ще се борим срещу него с всички законни средства.

Никога не сме били против и винаги сме подкрепяли идеята Капитан Петко войвода да стане почетен гражданин на Хасково, тъй като това е национална политика на Съюза на тракийските дружества в България и се провежда в повечето областни градове в страната, преимуществено населени с потомци на тракийските бежанци,каквато е и нашата.

Именно по предложение на общинския съветник и тракиец Коста Стоев, след вземане решението за това, на Капитан  Петко войвода бе учреден и специален кът в община-Хасково.

Използвам случая да изразя радостта на тракийци дружеството ни от Хасково, които представлявам, че след включване на нашия кандидат за народен представител –Десислава Костова в листата на Коалиция „БСП за България”, много от другите кандидати и то не само в тази листа, но и от другите листи прегърнаха тракийската идея, което е голям успех. Важно е обаче, за да бъде този успех истински, това да не прави само в навечерието на поредните избори.

Именно за това, специално за Хасковска област при избора на кандидат се спряхме на Десислава Костова. Освен, че е доказан професионалист в своята област, тя е и достойна тракийка, чиято вярност и почтеност към нашата кауза и организация е проверена във времето.
Понеже е от Димитровград, а при нас членството е обвързано с адресната регистрация, както е и при местните избори и няма как тя да е член в Хасковското тракийско дружество, както не би могла и да бъде избирана и да членува напр.в Общински съвет Хасково,  по нейно предложение от тракийско дружество Капитан Петко войвода –Димитровград бе внесена подписка и общински съвет-Димитровград реши да именува между блоковото пространство, в което е паметника на Капитан Петко войвода на негово име.

Тракийската организация е надпартийна, но тъй като тракийската кауза много пъти е била използвана съвсем целенасочено точно преди избори от много и различни политици, които забравят за нас,  веднага след изборите, решихме да посочим свои представители, които за защитават интересите на тракийските бежанци и да поставят въпроса за поемането на държавен  ангажимент за това от най-високата трибуна на България-Народното събрание.

Ние, тракийци сме горди хора и страданието ни е направило недоверчиви.

Знаем, че появата на официално тракийско честване и поднасянето на цветя, или дори даренията, или спонсорството, не правят някого  тракиец и не само това е начина, с който се заслужава нашето доверие. Това са без съмнение актове на почит и благородство, но само това не би могло да направи някого тракиец, а още по-малко да заслужи доверието на тракийци, просто защото повечето от нас постоянно спонсорират дружествата, в които членуват и са честванията всеки път, без значение има ли избори или не.

Дали и до колко си тракиец се доказва ежедневно и тази проверка се прави единствено от времето.

Затова, уважаеми съграждани, не отмъщавайте, но не забравяйте!

Бъдете здрави и Бог да е с нас!

Гласувайте за промяната с номер 4 и преференция 105 в интегралната бюлетина!

С уважение: Кирил Сарджев-председател на
Тракийско дружество „ Георги Сапунаров” - Хасково


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн