Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Хасковските тракийци празнуваха Деня на българската просвета и култура

В навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Хасково се проведе тържество. Негови организатори  по традиция са Тракийското дружество „Георги Сапунаров“, читалище „Тракия – 2008“, областната администрация, община Хасково и Регионалното управление на образованието в града.

Участие в тържеството взеха учители, културни дейци и членове на местното тракийско дружество.

Присъстващите бяха поздравени от Кирил Сарджев - председател на Хасковското тракийско дружество, от Добри Беливанов - кмет на Хасково, от Стефка Здравкова - зам. областен управител и от Красимира Джисова от Регионалното управление на образованието. В словото си госпожа Джисова припомни, че българският народ е един от малкото, които честват своята писменост и призова учениците да четат книги.

От името на ВК на СТДБ и на Хасковското дружество Кирил Сарджев награди Недялка Демирева (учителка и ръководител на Фолклорна група „Дъга“към тракийското дружество) с юбилеен медал, посветен на 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода. Тя получи наградата за активна дейност в полза на тракийската кауза и за опазването на автентичния фолклор на Тракия.

Тържеството продължи с изпълнения на детски хор „Орфей“ и фолклорна група „Пъстрица“.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн