Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Хасковските тракийци са съхранили песни за Илинденско-Преображенското въстание

Златка Михайлова

Библиографска рядкост днес е сборникът „Българе глава дигнале“ с автентични народни песни за Илинденско-Преображенското въстание, с текстове и ноти. Той е издаден през 2003 г от Съюза на тракийските дружества в България и хасковския филиал на Тракийския научен институт. Съставител е именитият композитор, диригент и фолклорист Михаил  Букурещлиев /1930-2018/,оставил на поколенията  записани и  дешифрирани над 13 000 народни песни от цялата страна. Литературен редактор е Панайот Маджаров, автор и съставител на седем книги за фолклора и историята на източнотракийските българи.

Хороводната песен „Българе глава дигнале“ , дала заглавието на сборника, огласяла всички освободени от въстанието селища през 1903 г. Тя е представена в тримелодични варианта. Три от песните възпяват подвизите на войводата Георги Кондолов, който живее в Хасково преди да стане един от пламенните водачи на Преображенското въстание. С песен е почетен и Мамин Кольо/ Никола Коев/, братов син  на войводата Тане Николов. Тя е записана в изпълнение на известния  лекар-кардиолог, професор и генерал-майор Димитър Шишманов, който  е служил като  полкови лекар в Хасково /1949 – 1951/. Най-популярната песен в сборника несъмнено е „Ясен месец веч изгрява“, която  и днес е в репертоара на хасковския ансамбъл „Китна Тракия“ и фолклорната група „Тракийска дъга“ при читалище „Тракия -2008“, както и на много други певчески формации в региона и  страната.

Да се запеят от повече потомци тези песни за историческото въстание- патриотична емблема на достойни българи, пожелава в предговора Михаил  Букурещлиев, тогава старши научен сътрудник в БАН.

Сборникът е отпечатан със спонсорството на СТДБ  и на тогавашния председател на Регионалния съвет на тракийските дружества в Хасково Димитър Шалапатов.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн