Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Представители на ТД „Георги Сапунаров“ проведоха среща с Борислав Димитров, Генерален консул на Република България в Одрин

На 6 юли 2022 г. в Генералното консулство на Република България генералният консул Борислав Димитров прие председателя на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“- гр. Хасково, Кирил Сарджев, председателя на читалищното настоятелство на читалище „Тракия“ Димитрийка Христова, секретаря на читалище „Тракия“ Анета Георгиева и Пенка Христова, член на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“- гр. Хасково.

В рамките на протоколната среща беше потвърдено значението на усилията, които полагат българската дипломатическа мисия в Одрин и Съюзът на тракийските дружества в България по отношение на опазване на българското културно-историческо и духовно наследство в пограничния турски град и в частност - двете български църкви - „Св. вмчк. Георги“ и „Св. св. Константин и Елена“. Генералният консул Борислав Димитров благодари за оказваното през годините съдействие от тракийските дружества и в частност от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“- гр. Хасково, при организирането на различни мероприятия и приеми, последният от които по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Прекрасният завършек на програмата тогава беше 25-минутното фолклорно танцово изпълнение на Представителен ансамбъл за фолклорни песни и танци „Китна Тракия“, Детски танцов състав „Пъстрица“, Фолклорен танцов състав „Воденица“- всички към читалище „Тракия“, в което се включиха над 60 танцьори и певици. Борислав Димитров благодари и за съдействието, което Дружеството и неговите спомоществователи оказват и за културно-просветната дейност, развивана в Одрин, чрез даряването на учебни материали и книги на учениците в Българското неделно училище „Иван Вазов“ в Одрин и дарение от книги за библиотеката в Народно читалище „Просвета“ в църквата „Св. вмчк Георги“. 

Кирил Сарджев също посочи, че през годините е установено трайно сътрудничество между Генералното консулство в Одрин и повереното му тракийско дружество, което отдавна е прераснало в приятелство, основано на опазването на българщината. Благодари за усилията, които българската дипломатическа мисия полага на място, както и за подкрепата, която оказва за тракийската кауза чрез организирането на различни мероприятия и участието на представители в значителни за тракийската история ежегодни събития като Деня на Тракия, Националния тракийски събор-поклонение „Ден на тракийската памет“, Националния тракийски събор-поклонение на Петрова нива и др. Именно и ангажираността на генералния консул Борислав Димитров бе причината да бъде удостоен с най-високото отличие на тракийците в България- медал „Капитан Петко Войвода“ за активна и ползотворна дейност в защита на тракийската кауза и в светлината на 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България, която беше отбелязана през изминалата година.

Източник: Сайт на МВнР

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн