Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ участва в традиционния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“

На 15 и 16 май,  в парк „Кенана“, в  гр. Хасково се проведе традиционният национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“. За съжаление, през последните години той загуби своята масовост и колоритност.

Общинското ръководство в Хасково успява с много усилия да  възроди част от колорита на фестивала, в който тази година участваха над 55 колектива и индивидуални изпълнители.

В първия ден, който е със състезателен характер, участваха самодейните творци, разделени в 5 категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители и народни обичаи. Те бяха оценявани  от жури от фолклористи, етнографи и хореографи. Във всяка категория община Хасково присъди златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получиха грамоти.

Вторият ден на „Китна Тракия“ включваше изпълненията на професионални ансамбли за народни песни и танци, детски групи и музиканти. Основният акцент беше поставен върху традиционното тракийско народно творчество и местни обичаи.

Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ с председател Кирил Сарджев участва във фестивала с Фолклорна група „Тракийска дъга“, с ръководител Недялка Демирева, както и с две структури на Детски танцов състав „Пъстрица“, с ръководител Руско Русев. За своето участие те са наградени с грамоти.

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн