Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Хасковското ТД „Георги Сапунаров“ с участие в дните на Хасково

На 12 септември в зала „Хасково“ в общината  бе представен сборника „Традиционни народни хора от Хасковско“. Премиерата е част от празничната програма на Общината за традиционните дни на Хасково. Организатори на промоцията бяха хасковското тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и Народно читалище „Тракия - 2008“, чиито председатели Кирил Сарджев и Димитрийка Христова поздравиха автора Иван Иванов. Той е тракиец, потомък на бежанци от Беломорска Тракия, хореограф и художествен ръководител на Представителен танцов фолклорен ансамбъл „Китна Тракия“.

Изследването проучва регионалните специфики при танцуването и описва хора и игри от региона. Иванов е включил в 22 свои собствени разработки и е добавил още 20 изследвания на други автори. Допълнителни са описанията на местни народни носии.

Сред гостите на мероприятията бяха тракийци, представители на общинското ръководство и Атанас Димов, втори секретар и завеждащ „Консулска служба“ в българското консулство в Одрин.

Част от празничната програма бе изложбата на книги, подарени на тракийското дружество от писатели, поети и изследователи от района на Хасково. За приноса им в развитието на българската литература и култура на авторите бяха връчени грамоти от председателя на НЧ „Тракия - 2008“ Димитрийка Христова.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн