Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Среща на тракийските дружества от Югоизточна България

На 18 - 19 ноември 2023 г., по инициатива на тракийските дружества от Ивайловград и Стара Загора в гр. Ивайловград се проведе тракийска среща, посветена на 110 години от разорението на тракийските българи.

Присъстваха тракийци и председателите на тракийските дружества от Югоизточна България: Маргарит Петров, зам. - председател на ВК на СТДБ и председател на Тракийско дружество в Харманли, Кирил Сарджев - член на ЦР на СТДБ, председател на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ в гр. Хасково, Тодор Каваков, член на ВК на СТДБ, председател на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ в Димитровград, Михаил Димитров, член на ВК на СТДБ и председател на Тракийското дружество в Любимец. Макар и за кратко срещата бе уважена от председателя на СТДБ Красимир Премянов и от д-р В. Иванова, главен редактор на в. „Тракия“.

Тракийци поднесоха цветя пред паметните плочи на войводите Яни Попов и Капитан Петко. Посетен бе Общинския исторически музей в града и Музикално-артистичния форум в зала „Ивайлов Балабанов“ на НЧ „Пробуда 1914“, гр. Ивайловград.

С химна на Странджа „Ясен месец“, изпълнен от хора към местното Тракийско дружество „Яни Попов“, последван от стихове на Ивайло Балабанов,  изпълнени от Нели и Любка Кондузови, започна тържествената част.

Гости на тържеството бяха: Диана Овчарова, кмет на Община Ивайловград, Богдана Богданова, председател на Общински съвет, Светла Моллова, зам. - кмет на града, Николай Панайотов, секретар на общината.

Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ и председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“, гр. Стара Загора  предаде на тракийци приветствието на Красимир Премянов, председател на СТДБ.

Приветствия към присъстващите отправиха Диана Овчарова, кмет на Ивайловград и Константин Попов, правнук на Войводата Яни Попов и съдия в Софийски районен съд.

Вечерта завърши с песни и танци, подготвени и изпълнени от представители на Тракийско дружество „Яни Попов“, гр. Ивайловград.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн