Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийски дейци гледат от музеен календар в Хасково

Златка Михайлова

Репродукции Янко Найденов

Всички училища в Хасковска област  получиха дарение - екземпляр от илюстрования календар за 2023 година „Мисия будител“, издание на Регионалния исторически музей в Хасково  . Той е отпечатан с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“. Идеята е децата да научат повече за бележити личности-будители от хасковския край.

От страниците на календара гледат войводите Капитан Петко Киряков, посветил живота си на освобождението на българите от Беломорска Тракия. Защитникът на Родопите и Тракия осуетява опитите на османските власти да откъснат хасковския край от Източна Румелия, припомня календарът.

Изданието напомня и за войводата  Таню Николов - едно от славните имена на националноосвободителното дело. Не е забравен  и  големия родолюбец Георги Чалбуров. Роден в с. Еникьой, Ксантийско, бежанец по съдба, той се превръща в най-големия хасковски тютюнотърговец. Избиран е за председател на Тракийската организация в Хасково, дарител е на Комитета Свободна Тракия, както и на бежански семейства .

Музеят обещава да  издава  календари с будители от района  и през идващите пет години за всички учебни заведения на област Хасково. Така ще се отброи времето до 100-годишния юбилей на  музейното дело в Хасково, чието начало  е поставено през 1927 г. с основаването на Археологически комитет.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн