Архив - Новини 2016-2017
 
 


Тракийски дружества
Тракийците от Кърджали с най-голямата награда от народния събор в Тополовград

Автор: Красимира Атанасова

Тракийци се завърнаха от Народния събор, проведен на 18 и 19 юни 2016 г. край историческия манастир “Света Троица” в Тополовград с най-голямата награда, която се връчва за първи път тази година - специалния приз на кмета на Община Тополовград, съпроводена с парична награда. В публикувания от общината Протокол на журито, водено от проф. д-р по музикално и танцово изкуство  – г-н Николай Ников  четем: „…оцени индивидуалните и колективни изпълнения на участниците и класира най- добрите изпълнения по категории, определени със Статута на Събор „Света Троица”. Журито на Събора Р Е Ш И :

І. Присъжда наградите, осигурени от Община Тополовград, както следва:
1.Специална награда на Кмета на Община Тополовград за съхраняване на българския фолклор и отлично изпълнение на участниците - присъжда се на Тракийско дружество „Димитър Маджаров” и Народно читалище „Тракия- 2009”, град Кърджали, Художествен ръководител Дончо Дойчев….“

Още на 18 юни фолклорният празник стартира с около 20 автентични групи и индивидуални изпълнители от тополовградска община. Над 100 са те вече на 19 юни. Публиката  през целия ден наблюдаваше изпълнения на песни, танци, свирни и пресъздаване на обичаи. Смесеният хор  за автентичен фолклор”Тракийски звуци” при Тракийско дружество “Димитър Маджаров” още в началото обра овациите на журито и публиката с изпълнението на песните „Димяно, Димянчице ле“ и „Зададоха се църни татари“. „Силно впечатлени..“ беше изразът от журито и публиката, както за смесения хор, така и за солистите Цветана Маринова, Димитър Вълков, Албена Каралиева и Христо Недев.

Трудно се оказа за журито да оцени кое е по-добро - изпълнението на Смесения хор  при ТД “Д. Маджаров” или на Мъжката група за автентичен фолклор при НЧ „Тракия-2009“, която изпълни китка народни песни: „Момече бяло, църнооко“, „Марко му писмо дошло ло“ и „Пазарих се мале ле“ и в крайна сметка подели наградата и на двата състава.

Съборът има двувековна история и беше масово посетен от участници от цялата страна.

Във всички категории изкуства за състави и индивидуални изпълнители в двете възрастови групи – до 25 и над 25-годишна възраст бяха отредени награди.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн