Събития - Регионални
 
 


Тракийски дружества
ТД „Капитан Петко войвода“ отдаде заслужена почит и признателност пред саможертвата на Освободителите на Карнобат

След Шипченски боеве, които спасяват България, турските войски се оттеглят, подлагайки на грабеж и безчинства всичко по пътя си.. На 1 януари нахлуват в Карбонат и заедно с местните османлии и башибозуци се отдават на насилие и грабежи. Част от българите, укрепени в къщата на братя Нейчеви, начело с Алекси Нейчев се опитват да окажат отпор, но загиват геройски. Църквата „Св. Йоан Богослов“ е ограбена и подпалена. Унищожена е почти цялата търговска улица на града. В продължение на 3 демонични дни насилниците грабят и убиват.

На 24 януари 1878 г. руските войски влизат в града и го освобождават. Споменът и възторга от свободата се пази от карнобатлии, които всяка година на този ден изразяват своята признателност към братята освободители.

Върху съдбата на тракийци още тегнат последствията от кръвопролитните войни в миналото - хиляди избити, стотици, прогонени от родните места, поели тежката съдба на бежанци. Паметта за миналото им дава основание да ценят свободата и да почитат загиналите, отдали живота си за нея. Представители на ТД „Капитан Петко войвода“ се поклониха пред подвига на освободителите и поднесоха венец на признателност

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн