Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Шипченските камбани оповестиха 110-ата годишнина от разорението на тракийските българи

На 8 юли 2023 г. в 10 ч. в Шипченския манастир беше отслужена панихида по повод 110 г. от разорението на тракийските българи от Одринска и Беломорска Тракия през 1913 г. Бяха запалени свещи в памет на загиналите.

В с. Шейново пред паметника на свободата преди 30 години, потомци на бежанци и живи свидетели донасят пръст от Бойдиновия мост, където на 7 юли 1913 г. е избито почти цялото мъжко население. Най - голямото българско село дава 1 130 жертви.

По време на възпоменанието пред възпоменателната плоча председателят на казанлъшкото тракийското дружество г-жа София Дончева произнесе кратко слово, преля с вино гроба, а на присъстващите бяха раздадени хляб и жито. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на жертвите. Цветя и венци поднесоха: Община Казанлък, Тракийско дружество „Капитан .Петко войвода“, Казанлък, Тракийско дружество „Петър Киприлов“, гр. Айтос, КНСБ „Арсенал“ и тракийските дружества от Крън, Енина и Бузовград.

С внимание бяха изслушани поздравителния адрес на тракийката Галина Стоянова - кмет на Община Казанлък и рецитала „Познавате ли щастливи бежанци“ по стихове на поетесата Елена Великова от Бургас. Гостите от Айтос получиха подаръци от ИМ „Искра“ и поставиха цветя на семейната плоча-барелеф на Рада Кравкова и Петко войвода.

Мероприятието премина под мотото „Не сте забравени, тракийски светци. Не забравяйте, но не отмъщавайте!“ За това паметно събитие  организаторите поднасят благодарност спонсорите - Община Казанлък , КНСБ  „Арсенал“ и аптека „Апостолов“.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн