Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийските българи в Пловдив отбелязаха Деня на Тракия

На 23 март т.г. тракийските българи в Пловдив отбелязаха Деня на Тракия.

Организатори на тържеството бяха Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” и Народно читалище „Тракия-Провдив-2008”.

Мероприятието започна с панахида в памет на загиналите тракийци, отслужена в църквата „Св. св. Кирил и Методий” и продължи в зала „Съединение” на Историческия музей в града.

Доц. д-р Георги Йорданов - председател на ТД „Войвода Руси Славов” произнесе приветствено слово, в което припомни разорението през 1913. и трагична участ на тракийци, като подчерта, че потомците на тракийските българи вярват, че каузата за Тракия е жива.

Военният историк доц. д-р П. Ненков припомни славните победи на българската армия през 1912-1913 г., превземането на Одринската крепост и отзвукът от това по света.

Тържеството бе уважено от Кр. Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България. В приветствието си към пловдивските тракийци той подчерта, че във време на исторически нихилизъм дълг на тракийци е да пазят паметта за предците си и необходимостта българските ученици да познават историята на тракийските българи и геноцида над тях. Във връзка с това е проведена среща с министър Вълчев и са обсъдени възможностите по повод на 175-тата годишнина от рождението на Капитан Петко войвода, да се намери подходяща форма за запознаване на учениците с неговия  живот и дело, които биха съдействали за тяхното патриотично възпитание.

Прочетен бе поздравителен адрес Румен Радев - президент на Република България  и приветствие от ВМРО Пловдив.

На тържеството в препълнената зала „Съединение” присъстваха народният представител Димитър Георгиев, Т. Коруев - главен редактор на в. „Тракия” и председателите на тракийските дружества в Асеновград и община Родопи.

Доц. д-р Георги Йорданов връчи почетни грамоти на юбилярите от дружеството.

Тържеството завърши с изпълнения на ансамбъл „Тракия”.

Тържеството на тракийските българи в Пловдив по повод Деня на Тракия бе отразено от Агенция Фокус, чиито репортажи може да прочетете като кликнете върху линковете:

http://www.focus-news.net/news/2019/03/23/2638157/krasimir-premyanov-sayuz-na-trakiyskite-druzhestva-darzhavata-tryabva-da-nameri-dostoen-nachin-da-poiska-kompensatsii-ot-turskata-strana-za-trakiyskite-balgari.html

http://www.focus-news.net/news/2019/03/23/2638157/krasimir-premyanov-sayuz-na-trakiyskite-druzhestva-darzhavata-tryabva-da-nameri-dostoen-nachin-da-poiska-kompensatsii-ot-turskata-strana-za-trakiyskite-balgari.html

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн