Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийци засвидетелстваха почит пред делото Апостола

184 от рождението на Левски

Днес, на 18 юли 2021 г. се навършват 184 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски (1837-1873) - български революционер, основател на Вътрешната революционна организация, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение. Известен като Апостол на свободата, заради разработването на стратегия за освобождението на България от османско владичество, той мечтае за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Както справедливо отбелязва големият български историк акад. К. Косев „историческата заслуга на Васил Левски за България е, че от покорните българи, поданици на падишаха, той направи съвременен народ с претенции, който се бори за собствената държава“.

Животът и делото на  големия български революционер са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества в България почитат Левски като национален символ, чиито живот и дело се открояват по начин, присъщ на гений, за когото свободата и любовта към българския народ и Отечеството стоят над всичко. 

Представители на Съюза на тракийските дружества в България с председател Красимир Премянов, заедно с представители на Тракийския научен институт и на Софийското тракийско дружество положиха цветя пред паметника на Васил Левски в столицата.

Почит пред делото на Апостола засвидетелстваха тракийци в цялата страна.

Честванията на годишнината в Карлово започнаха със сутрешна литургия в храм „Свети Николай”. На площад „Васил Левски” се издигнаха  знамената на България и Карлово, и бе отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.

По повод годишнината президентът Румен Радев посети община Стралджа и поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски. Тракийци от ТД „Тракия”, гр. Ямбол с председател Михаил Вълов и ТД „Лазар Маджаров”, гр. Сливен с председател Кирил Киряков се включиха в тържеството и поднесоха венец. Господин Михаил Вълов подари  на президента Румен Радев монографията на д-р Ваня Иванова „Съюзът на тракийските дружества в България  в битка за паметта и търсене на историческа справедливост (1990-2020). Срещата на президента продължи в другарски разговор с гражданите на Стралджа и тракийци от град Ямбол и Сливен.

По-късно през деня държавният глава посети гр. Сливен, по случай 153 г. от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Президентът Р. Радев бе посрещнат пред къщата-музей на Хаджи Димитър от почетен караул – четници от Национално движение „Традиция” – София, клон Хаджи Димитър гр. Сливен, областния управител г-н Минчо Афузов, кмета на общината г-н Стефан Радев, Председателя на Общинския съвет г-н Димитър Митев и началника на Сливенския гарнизон полк. Л. Вачев. Президентът посети къщата-музей на Хаджи Димитър. На излизане той бе посрещнат от гражданите на гр. Сливен, запасното войнство и тракийци, които поставиха актуални въпроси.

На сн. 2 К.Киряков, председател на ТД "Лазар Маджаров", Сливен и М.Вълов, председател на ТД "Тракия", Ямбол с президента на България Румен Радев.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн