Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден“ в Поморие

Светлана Пеева

На 4. май 192З г. Община Поморие и Тракийско дружество „Одринска епопея” отново бяха домакини на Националния тракийски фолклорен събор „Гергьовден”.

Поредното 18-то издание на превърналия се в традиция и дългоочакван от изпълнителите събор бе открито от кмета на община Поморие Иван Алексиев. Той благодари на всички участници, но най-вече на Тракийско дружество „Одринска епопея“, че съхраняват традициите с организирането на този събор.

На откриването присъстваха председателят на Общински съвет Поморие  Адам Адамов, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, проф. Павел Демиров - член на ВК на СТДБ, членове на Управителния съвет на Тракийско дружество „Одринска епопея” - Поморие, Стефан Колев - председател на Тракийско дружество „Странджа“, гр. Бургас общински съветници и общественици.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов отправи приветствия към присъстващите, поздрави председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея”  Ана Тодорова, като ѝ пожела още много събори в годините напред.

Благословията си за успешното протичане на мероприятието даде Агатополски епископ Иеротей, който е и игумен на манастир „Свети Георги Победоносец“ и викарий на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Йоаникий.

На лятната сцена на НЧ „Светлина - 1939 г.” над 100 фолклорни състава и индивидуални изпълнители от различни възрасти потопиха граждани и гости на Поморие в магията на българската народната песен от Тракия и Странджа. Българският фолклор ни помага да държим връзката с корените си здрава и да я предаваме на децата си. И това се случва, защото повече от половината от участниците бяха деца. Те вече носят в сърцата си тази магия.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от жури с председател Ива Валентинова - журналист в програма „Хоризонт“ към Радио София и членове: Костадин Михайлов - странджански народен изпълнител, Руска Драганова - народна изпълнителка, Мирослав Василев - журналист от Радио Стара Загора, Георги Янакиев - музикален редактор и радио журналист в БНР Бургас.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн