Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
XIX Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден“ в Поморие

На 7 май 2024 г. Община Поморие и Тракийско дружество „Одринска епопея” отново бяха домакини на Националния тракийски фолклорен събор „Гергьовден”. Поредното XIX издание на превърналия се в традиция събор, бе открито от кмета на община Поморие Иван Алексиев. В приветствието си той подчерта, че фестивалът е подарък за празника на града. „Радвам се, че дори в делничен ден имаме толкова много участници, сцената е пълна и отново срещнах приятели – прекрасни и усмихнати хора. Много е важно да не забравяме корените си и да благодарим на хората, които пазят традициите на тракийци, чийто потомък съм и самият аз“. Специална благодарност беше отправена към организаторите от Тракийско дружество „Одринска епопея“ с председател Ана Тодорова и НЧ „Светлина 1939“ в лицето на секретаря Донка Китанова.

Участници и организатори получиха благословията на Йеромонах Паладий – игумен на манастир „Свети Георги“, който им пожела дълги години да огласят Поморие с песните си и да вдъхновяват към добро.

Съборът беше уважен от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателя на Тракийско дружество „Странджа“ Стефан Колев, председателя на ТНИ „По пътя на преображенци“ Димо Карабелов, народните представители Петър Кънев и Тодор Байчев, Елена Мурджева – почетен гражданин на морския град и почетен председател на Тракийско дружество „Одринска епопея” – Поморие, общински съветници и общественици.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов отправи приветствие към присъстващите, поздрави кмета на Поморие, председателя на Тракийско дружество „Одринска епопея”  Ана Тодорова и почетния председател Елена Мурджева, като им благодари за добрата организация на събора. В словото си той информира присъстващите, че е готов том II на Енциклопедия „Тракия“, в който е намерил място и Националният тракийски фолклорен събор „Гергьовден”, провеждан всяка година в Поморие, чиято сцена дава възможност за показване богатството на българското фолклорно изкуство и традиционни тракийски носии, представящи пъстрата картина на съхраненото културно наследство.

Народният представител инж. Петър Кънев поздрави организаторите на фестивала и им пожела успех като изрази своята съпричастност към хората, които полагат усилия за съхраняването на традициите чрез организирането на събития като Националния тракийски фолклорен събор „Гергьовден”.

Над 120 групови и индивидуални изпълнители от различни възрасти се изявиха на лятната сцена на НЧ „Светлина - 1939 г.”, показвайки магията на българската народната песен от Тракия и Странджа.  Изпълненията им  бяха оценявани от жури в състав:  председател Калинка Згурова – странджанска народна певица и членове: Георги Янакиев – музикален редактор и радиожурналист в БНР Бургас, Руска Драганова – народна изпълнителка, Дора Арбова – музикален педагог, Марин Маринов – собственик на музикална телевизия „Sunrise music“.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн