Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Как те тегли коренът!

Хризантема Карталова

На 19. май 2023 г. Общински съвет гр. Поморие, съвместно с Тракийско дружество „Одринска епопея” осъществи поредното пътуване до градовете Лозенград и Одрин в Турция. Организирана беше приятелска среща – вечеря между поморийци и представители на Община Енеджи. В приятна атмосфера с дружески разговори , песни и хора премина вечерта.

На 20. май потомците на изселените принудително през 1913 г. тракийци посетиха родното място на дедите си – гр. Енеджи. Вековният дъб, който някога е бил в центъра на селото, се е превърнал в символ дружбата между двете общини и жителите им.

На паметната плоча с надпис „От признателните потомци – Поморие”  Кметът, г-н Иван Алексиев и Председателят на Тракийското дружество, г-жа Ана Тодорова поставиха цветя. Жените от хор „Тракийка” изпълниха музикален поздрав за всички присъстващи. Кметът на Община Енеджи, г-н Саабахатин Вардар и служителите от кметството проведоха сърдечни разговори с поморийските тракийци. Направените снимки и видеоматериали ще останат красив спомен в архива на побратимените общини. Усмивки, радост и добронамереност изпълниха пространството около дъба, мълчалив свидетел на събитията във времето.

На 21. май групата посети българският храм „Св. св. Константин и Елена” в гр. Одрин. Г-н Красимир Премянов, Председател на Съюза на Тракийските дружества в България, посрещна сърдечно всички тракийци. Присъствахме на празничната литургия и всеки даде своята лепта за подпомагане на българската църква.

Умиротворени и щастливи се отправихме обратно към България, усещайки, че българският корен и дух са силни и ще пребъдат!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн