Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
16-то издание на Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден” в Поморие

На 4 май т.г., 16-то издание на Националния  тракийски  фолклорен  събор „Гергьовден”, който се организира всяка година в Поморие, събра фолклорни формации от цялата страна.

Съборът бе организиран от Община Поморие, Съюза на тракийските дружества в България, , Тракийско дружество „Одринска епопея” - гр. Поморие и НЧ „Светлина-1939”- гр. Поморие.

На събора присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов,  Михаил Вълов - заместник - председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД Ямбол, членовете на Върховния комитет Кирил Киряков - председател на ТД „Лазар Маджаров”, Сливен, Стефан Колев - председател на ТД „Странджа” в Бургас, Цанко Атанасов - председател на ТД „Одринска епопея” в Стара Загора и съпредседател на ТМСБ, Елена Мурджева- председател на Тракийско дружество „Одринска епопея” - Поморие, Иван Алексиев - кмет на Поморие, Иван Георгиев- кмет на Ахелой, председателят на Общински съвет в Поморие Адам Адамов, народните представители Ася Пеева, Ивелина Василева, Иван Вълков и Петър Кънев, членове на местното тракийско дружеството, общински съветници и общественици.

Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Гергьовден” бе официално открито от кмета на община Поморие Иван Алексиев, под чийто патронаж се провежда. В словото си той благодари на Съюза на тракийските дружества в България  и на всички тракийци, чиято дейност съхранява български национални традиции.

Елена Мурджева - председател на Тракийско дружество „Одринска епопея” в Поморие представи официалните гости и пожела успех на участниците в конкурсната програма.

Приветствено слово към участниците в събора произнесе и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България. Той награди за цялостен принос към тракийската кауза кмета на Поморие Ив. Алексиев и г-жа Елена Мурджева с юбилеен медал, посветен на 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода.

В рамките на събора беше проведен конкурс за надпяване и надсвирване с пролетни, гергьовски песни. Изпълненията на участниците в събора -  групови и индивидуални изпълнители от различни краища на страната, бяха оценявани от жури с председател проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор и диригент, и членове: Николай Николаев – музикален педагог и редактор, Дора Арбова – музикален педагог, Руска Драганова – педагог и изпълнител.

Граждани и гости на Поморие имаха удоволствието да чуят прекрасните песни на Тракия и Странджа.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн