Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийско дружество „ФЕРЕ“ в с. Ракитница отбеляза Деня на Тракия

Тракийско дружество „ФЕРЕ“, с. Ракитница, общ. Стара Загора, с председател Веска Симеонова, съвместно с Народно читалище „Тракия-2007“ с председател Красимира Иванова, проведоха на 22 март 2023 г. честване, посветено на Деня на Тракия, който в национален мащаб се отбелязва на 26 март.

Гости на тържеството бяха: Кремена Димитрова - кметски наместник и Цанко Атанасов - член на ЦР на СТДБ, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“- Стара Загора и Регионалния съвет на тракийските дружества от старозагорски регион, Георги Златилов и Динко Динев от дружеството в Ст. Загора.

В тези мартенски дни, преди 110 г., се извършва най - големият подвиг на българската армия, превземането на Одринската крепост. Този подвиг оставя диря в сърцето на целия народ. В знак на признателност, върху паметници и паметни плочи са изписани имената на героите. От с. Ракитница по бойните полета загиват 13 души. Отец Роман за поредна година отслужи заупокойна молитва за загиналите. 

Тракийската организация с. Ракитница показа за пореден път своя дух за поддържане на историческата памет, а хората с присъствието си, въпреки загубата на много членове, на които с едноминутно мълчание бе отдадена почит, доказаха своята сплотеност.

На 26 март пред паметника в парк „Тракия“ в с. Ракитница, в знак на почит и признателност бяха поднесени венци и цветя.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн