Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Русенското тракийско дружество празнува 98 години от създаването си

На 7 декември 2019 г., Русенското тракийско дружество отбеляза  98 години от създаването си с поход до речната гара в Гюргево, на която има паметна плоча на румънски и български език, напомняща, че от това място големият български патриот и революционер Христо Ботев и неговата чета на 16 май 1876 г. са тръгнали с кораба „Радецки”, за да вземат участие в борбата за национална освобождение на българския народ.

На събитието присъства Кр. Премянов – председател на СТДБ, членовете на Върховния комитет на Съюза: д-р Ваня Стоянова – научен секретар на Тракийския научен институт, д-р Ваня Иванова – член на ръководството на Тракийския женски съюз и редактор на сайта на СТДБ, и Мария Божкова.

Тържеството започна със слово на председателя на ТД „Тракия“ Геновева Божкова, която приветства гостите и припомни, че плочата на български език в памет на Ботев, е поставена в Гюргево преди 11 години по инициатива на Тракийския младежки съюз към СТДБ и на ТД „Тракия“, Русе.

В словото си Ралица Йосифова припомни трагичната история на тракийци, прогонването им от турците от родните места в Тракия и заселването им в дунавския град, който се превръща във втори техен дом.

Председателят на СТДБ поздрави русенските тракийци с празника и припомни за предстоящите мероприятия на Съюза, посветени на 175-години от рождението на Капитан Петко Войвода – провеждане във Варна на научна конференция, посветена на живота и делото му и откриване на паметник на Войводата в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина в София.

Тържеството завърши с изпълнения на дамската вокална група към ТД „Тракия“ в Русе и поднасянето на цветя пред паметната плоча на Христо Ботев.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн