Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в Сливен празнуваха Деня на Тракия и 105 години Одринска епопея

Автор: Златка Янева

Тракийско дружество „Лазар Маджаров”  в гр. Сливен, съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, с ветераните от войните и военноинвалидите и с военно формирование 22 220, подготвиха празника за 105 години Одринска епопея и Деня на Тракия.

На 26 март в ранния сутрешен час двора на храм „Св. цар Борис I Покръстител” се изпълни с тракийци, гости и граждани на града. Обилният дъжд не помрачи настроението за празника. С кратки, вълнуващи думи, изказани от водещата започна заупокойната молитва, отслужена от отец Йоан в памет на героите от победата на Одрин. С погача и червено вино бе почетена паметта на загиналите. Отец Йоан се обърна към тракийци като им благодари за почитта и уважението към този героичен исторически ден. Призова ги да пазят историята, с която можем да се гордеем, защото народ без история няма бъдеще.

Слово за празника произнесе и председателят на дружеството инж.полк.о.з. Кирил Киряков.

Под звуците на тържествена музика се поднесоха цветя на паметната плоча на загиналите при Одрин през 1913 г. Тракийци поднасят специална благодарност на дарителя Цветан Вълев, който в чест на юбилейната годишнина постави нова мраморна плоча на паметника.

Цветя поднесоха:

• ТД „Лазар Маджаров”, СОСЗР, ветераните от войните и военноинвалиди;

• генерал Кольо Милев – депутат в 44 Народно събрание от Сливенски многомандатен район;

• Георги Божев - сдружение „Активен гражданин”;

• Юрий Янков - Българско сдружение „Русофили”;

• Ваня Шойлекова-Славянско дружество „България”;

• Николай Сираков- Регионален исторически музей;

• Училище към Сливенския затвор „Аргира Жечкова”.

Паметната плоча бе отрупана с венци и цветя от сливенски тракийци, представители на институции, граждани и гости на града. Не може да не се вълнуваш, когато виждаш дълголетници с треперещи ръце и насълзени очи да поднасят своя единствен карамфил в знак на почит към тези, които геройски загинаха пред вратите на Одрин и останаха вечно млади.

В 18,00 часа във Военен клуб Сливен се събраха тракийци и граждани на тържествен концерт, посветен на 105 години Одринска епопея и Ден на Тракия. С гостите пристигна и народния представител от 44 Народно събрание Таско Ерменков. В залата прозвуча химна на България и „Велик е нашият войник”, чиито звуци изправиха публиката на крака. Последваха приветствия и доклад за Одринска епопея, изнесен от Кирил Киряков.

Тържественият концерт започна с Виенски валс в изпълнение на Сливенската военна музика. Танцьори от модерен детски балет „Барби” с ръководител Силвия Желязкова, фолклорен певчески състав „Тракия пее” при ТД „Лазар Маджаров” с ръководител Илия Янев, спортни танци „Ай данс” с ръководител Али Ахмедов, песента „Моя страна, моя България”  в изпълнение на Иван Едрев от група „Ритъм към Военен клуб – Сливен и детски танцов състав „Бисерче” към Военния клуб с ръководител Магдалена Луканова, създадоха настроение на публиката.

Сливенското тракийско дружество поднесе на всички детски колективи към Военен клуб Сливен грамоти за активно и желано  участие в Юбилейната 105 годишнина от Одринската епопея и Ден на Тракия.

Благодарим ви, малки изпълнители! Помнете този свят ден за България!

Благодарим и на Сливенската телевизия - канал 6 за участието в празника!

Този празник е наш, истински, български, защото победата е извоювана с много жертви, които трябва да бъдат за нас светци.

Поклон пред вас, български герои!
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн