Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Честито Софче!

Честит ти седемдесет годишен юбилей!

В тракийското дружество „Лазар Маджаров” гр. Сливен с председател Кирил Киряков, така наричаме Софийка Рашева Георгиева, която на 25 април 2023 г. отпразнува своя седемдесет годишен юбилей. С обичани приятели, гости, музика и любими песни бе отбелязан този юбилеен ден в клуба на тракийското дружество. Софка ръководи фолклорния състав „Тракия пее” и непрекъснато обогатява репертоара й с народни песни. Тя е бликащ извор от народни тракийски песни. Тя казва: „Песента я нося в себе си от дете, когато още малка се качвах на сцената на селското читалище „Искра” в моето родно село Крушаре, Сливенско. Пеех с голямо желание и винаги печелех награди.”

Песента е винаги в сърцето й. Като работничка в ВТК „Георги Димитров” години пее в хоровия състав на комбината. Под ръководството на опитен музикален ръководител Софка се изгражда като добра певица солистка. Народната тракийска и българска песен остава в сърцето й и тя продължава в пенсионерските клубове да печели сърцата на слушателите. Пеенето във фолклорните групи не я удовлетворява. Започва да се явява самостоятелно от името на тракийското дружество по фестивали и конкурси. Започват оценките на нейния дар от високо изискващи журита. Следват много награди, дипломи и златни медали. На конкурса в гр. Бургас „С песните на Калинка Згурова” печели два сребърни медала и един златен. „С песните на Мита Стойчева” в с. Обединение, общ. Полски Тръмбеш последователно участва четири години и печели четири златни медала. На конкурс „С песните на Йовчо Караиванов” печели златен медал. В гр. Гурково, Старозагорско „С песните на Вълчан войвода” спечелва златен медал. В гр. Свищов „С песните на Радостина Кънева” печели златен медал. Песните за конкурсите заучава от диск или интернет. Заучава ги безпогрешно, явява се на конкурсите и печели награди.
Златна е нашата Софка! Златен славей имаме в тракийското дружество! Над 15 броя са златните й отличия. Желана и активна е била в клуб „Златни години”. Понастоящем умело ръководи певческия състав на Центъра за социална реабилитация и интеграция при община Сливен.

Колко ли безсънни нощи струват нейните златни медали?! Песента на Софка се лее по всички тракийски събори, фестивали и конкурси.

В Стара Загора на „Богородична стъпка”, в Малко Търново „На тракийските дружества в България с хайдушка и комитска песен”, на Петрова нива, на тракийския събор на връх Бакаджика в Ямбол. Много участия, много награди, поздравителни адреси, дипломи и медали има нашата певица Софка. Всичко не можем да изредим. Можем само да й се радваме на този дар, с който дарява своите слушатели. Да й пожелаем много здраве, много нови успехи, за да я имаме и ние.

Честит юбилей, наша Софче!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн