Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Стефан Колев, председател на ТД „Странджа“ в Бургас, изгради параклис във Веселие

Стотици се събраха на 14 септември в приморското село Веселие за откриването на новия параклис „Свети Димитър”. Той е дело на родолюбеца и строителен предприемач Стефан Колев, председател на тракийското дружество „Странджа” в гр. Бургас.

Официални гости на откриването бяха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, зам.-председателят на ТД „Странджа“ народният певец Лазар Налбантов, кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, кметът на Китен Николай Марков, председателят на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, много тракийци, приятели и близки на Стефан Колев.

Параклисът е построен от камъни мрамор, характерни за Странджа, а името му е съобразено с празника на строителите - Димитровден.

„Аз, с усилията на моите приятели и на кмета на село Веселие успяхме да постигнем това, което виждате. Костваше ми всеки почивен ден от 3 години насам. И всеки един камък съм сложил аз. Това място е изградено с голяма любов и търпение. Дори човек да не знае къде точно се намира параклисът, той го води тук. Оттук виждаме цяла Странджа, както и 7-8 села, следователно и те ни виждат”, сподели пред гостите и медиите Стефан Колев.

В словото си председателят на СТДБ акцентира на ролята на Българската православна църква за съхранението на българщината и поздрави Стефан Колев за благородното дело.

Освещаването на параклиса извърши Агатополският епископ Йеротей Косаков, който пожела вяра и здраве на всички присъстващи.

Дарителството, винаги е  било акт на хуманизъм и благородство, каквито Стефан Колев несъмнено притежава. А построяването на християнски храм е изява и на национално самосъзнание. Тракийци се гордеят със Стефан Колев и делото му,  достойно за респект и уважение!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн