Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
С песните на Цветана Андреева

Радка Стоянова

„Народе мой, добре, че умееш да пееш, как иначе би преживял?“ Тези думи, изречени от големия наш поет Дамян Дамянов, най-добре определят силата и значението на българската народна песен. Точно тя е съхранила душевността и родолюбието на българите. Тя е магията, която му е помагала да преживява и трудните, и щастливите моменти в своя живот. 

Тя - народната песен, стана повод за една вълнуваща среща в клуба на Тракийското дружество „Лазо Лазов“, гр. Средец, обл. Бургас, с певицата, учителката и жената Цветана Андреева. Инициатор беше новосформиралият се „Клуб на любознателните“ в дружеството.

С уважение и обич бе посрещната гостенката. Топлият и кадифен глас на певицата отнесе присъстващите към магнетизма на песента и към миналото. Редяха се случки и събития, станали в нашия, Карабунарски край, въз основа на които са били създадени прекрасни песни. С умение и майсторство, Цветана първо декламираше, а после запяваше всяка песен.

Присъстващите се възхищаваха на запазения от детството до пенсионна възраст глас на певицата, затова последвалите похвали, аплодисменти и благодарности бяха искрени, естествени и разкриваха топлото отношение към гостенката.

Бъди жива и здрава, Цвети и продължавай да откриваш и разпространяваш хубавата, българска песен! Благодарение на теб и други като теб, тя ще просъществува във вековете, докато я има България. 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн