Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
ТД „Лазо Лазов” в гр. Средец с нов тракийски дом

С водосвет, песни и  тържествени слова на 31 януари т.г. бе открит новият дом на ТД „Лазо Лазов” в гр. Средец.

На тържеството присъстваха кметът на  община Средец инж. Иван Жабов, председателят на СТДБ Красимир Премянов, заместник-председателите на Централното ръководство Михаил Вълов и Краснодар Беломорски, главният секретар на СТДБ Стефан Начев, заместник- председателят на Върховния комитет Гено Пухов, председателят на тракийското дружество „Странджа” в Бургас Стефан Колев, зам.-председателят на дружество „Странджа” Лазар Налбантов.

Тържеството бе открито от г-жа Божанка Николова – председател на ТД „Лазо Лазов”.  В словото си тя благодари на кмета инж. Иван Жабов, благодарение на когото местните тракийци имат нов дом. Г-жа Николова благодари и на членовете на дружеството, които са се трудили неуморно, за придобие домът им уютен и приветлив вид.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов поздрави присъстващите с новата  придобивка, изтъквайки, че този ден е важен за цялата тракийска организация, тъй като един от нейните важни центрове получава свой собствен дом, за което благодари лично на кмета инж. Иван Жабов. „В този дом – заяви той, тракийците от Средец със своите прояви ще се борят за българщината, за запазване на тракийските традиции, за осъществяване на заветите на героичните ни предци”. Красимир Премянов изрази убедеността си, че оттук ще тръгне ново начало в работата на тракийското дружество- привличането на младите към тракийската идея. Той благодари на Божанка Николова за нейната неуморна дейност и я характеризира като истински апостол на тракийската кауза.

Кметът на  община Средец инж. Иван Жабов се обърна към присъстващите с думите „Скъпи грудовци, скъпи тракийци, в този хубав януарски ден откриваме новия дом на една от най-многобройните организации в общината - тракийската. До този ден стигнахме след ходене по мъките, но искам да благодаря на екипа на леля Божанка. Ако те не бяха толкова настоятелни, едва ли щеше да стане това. Но те го заслужиха с дейността и авторитета си, и вече имат прекрасен дом, в който да се трудят, да пазят традициите си и да показват изкуството си.”

От името на организацията на БАС приветствие поднесе Георги Янков.

Водосвет за здраве бе отслужен от отец Недялко, който завърши с думите: „Бог да благослови потомците на тракийските българи и тяхната дейност”.

Фолклорна формация „Странджански букет” поздрави присъстващите с прекрасни тракийски песни.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн