Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
С Тракия в сърцата

Радка Стоянова, ТД „Лазо Лазов” - гр. Средец

Интересен и вълнуващ повод събра ценителите на хубавата българска книга – потомци на тракийци от ТД „Лазо Лазов” в гр. Средец.

В клуба на тракийското дружество бе представена книгата „Нищо по-малко от вечност” на бургаската писателка Антоанета Матева, по-известна с литературния псевдоним Тони Маркс. 

Председателят на дружеството, Божанка Николова, откри срещата и даде думата на авторката. Тя ни запозна с пътя, по който е минала, за да създаде този великолепен роман, връщащ ни към нашите корени. Занизва се пред  присъстващите трагичната участ на бежанците, тръгнали да търсят спасение в България, пречупена през съдбата на едно българско семейство от граничното село Резово. Напомнят се легендите за Странджа и прочутите Вълчан и Индже войвода.

След вълнуващата изповед на авторката, отношение проявиха и участниците в срещата. От техните изказвания  пролича, че това е книга, която би се прочела от всеки с интерес, защото е едно прекрасно и достъпно четиво, а от него би се извлякла важна за живота поука – да помним миналото и да не забравяме от къде сме дошли.

След официалната част последва кратка поетично-музикална програма по стихове на тракийския потомък Стоян Харалампиев, който вече е в отвъдното, но неговите стихове, посветени на Тракия, остават в спомените, на тези, които го познават.

Зазвучаха песните „Тъжна приказка” и „Що не ма ожениш, мале”.

Присъстващите напуснаха залата с приятно и весело настроение и със самочувствието, че България ражда талантливи  писатели, които можеш да наредиш в редиците на класиците на българската литература.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн