Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
В гр. Средец беше представена книгата на Божанка Николова „Тракия - легенда. Поглед назад във времето“

Радка Стоянова

Божанка Николова, председател на ТД „Лазо Лазов“, гр. Средец, представи своята книга „Тракия - легенда. Поглед назад във времето“

Гости на представянето бяха: Динко Цъцаров - председател на Общинския съвет, Денчо Михов - редактор в редакция „Либра Скорп Петра Лимоза - графичен дизайн, г-жа Данка Георгиева - директор на ДАА, гр. Бургас и г-н Димо Карабелов, член на Върховния комитет на СТДБ.

Станимир Димитров от отдел „Култура“ на Община Средец, представи книгата и даде думата на авторката. С развълнуван глас тя разкри мотивите, които са я накарали да напише книгата, за да събере в нея материалите от летописа на дружеството, които да останат за идното поколение. Ръководили са я думите на големия тракиец д-р Стамат Апостолов: „Длъжни сме да знаем и да помним, да съхраним историческата памет на дедите ни!“ Читателите ще се убедят в това, защото книгата ще им припомни разнообразната дейност на дружеството за съхраняване и разпространяване на обичаите и традициите, оставени от нашите предци-тракийци.

Представянето на книгата завърши с изпълнения на женска формация „Странджански букет“. Прозвучаха песни, съпътствани от стихове и „Тъжна приказка“, която завършва така:

Тракия, Тракия, вечно ще повтаряме,
като изгубен и далечен стон.
Твоето име вечно благославяме 
и до земята правим ти поклон.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн