Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
ХVІІI издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

На 31 август и 1 септември 2024 г. в Старозагорските минерални бани се проведе ХVІІI издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Негови традиционни организатори са Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев - 1952“ Старозагорски бани, с подкрепата на ОФА „Загоре“. Тази година проектът се реализира и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

Началото на проявите стартира на 30 август 2024 г. на сцената пред Община Стара Загора с концерт на Фолклорен танцов състав при Тракийско дружество, гр. Драма, Република Гърция и Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора. Гостите от Гърция представиха сватбени ритуали и танци от родна Тракия, които  получиха аплодисментите на публиката. Специалистът във фолклора академик Крум Георгиев оцени високото ниво на гостите като заяви, че съставът е носител на истинско автентично песенно и танцово изкуство – едногласно, чисто пеене и изряден костюм.

На 31 август на първа сцена беше отслужен празничен водосвет от отец Иван Карагеоргиев, който благослови гости, организатори и участници  в събитието и ги поздрави с „пълнолетието“ на събора като призова никога да не забравяме корените си.

Официални гости на събитието бяха зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Радостин Танев, кметът на Старозагорски бани Станчо Станчев, Николай Диков – секретар на Община Стара Загора, Антон Тонев – зам.-председател на Общински съвет, общински съветници, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, Михаил Вълов, зам.-председател на ЦР на СТДБ и председател на Тракийско дружество „Тракия“ в гр. Ямбол, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ и председател на Тракийско дружество  „Одринска епопея“, Ст. Загора, Емил Христов, общински съветник и член на ВК на СТДБ, Кирил Киряков, зам.- председател на ВК на СТДБ и председател на Тракийско дружество в гр. Сливен, Иванка Мечева, съпредседател на Тракийския женски съюз в България, Румен Янков, член на ВК на СТДБ и Ваня Михайлова от „Зонта клуб“.

В приветствието си си зам.-кметът Милена Желева заяви:

„Благодаря на домакините от Старозагорските бани, на организаторите и на Тракийското дружество, защото пазят нашите традиции, защото ни възпитават да следваме заветите и стъпките на нашите предци. Особено ценно е, че през последните години обръщаме специално внимание на младите хора, на децата, които изпълват с цвят и настроение тези сцени. Защото е важно всички възрастни да бъдем отговорни и да предаваме знания, умения, традиции, именно на тях, за да ги носят в сърцата си напред за бъдещите поколения“.

Кметът на Старозагорски бани Станчо Станев честити празника и благодари на организаторите и всички доброволци. „Сърцето ми е изпълнено с радост и щастие да видя толкова млади хора в национални носии от всички краища на България. За нас е огромна чест за поредна година да ви посрещаме в парковете на Старозагорски бани. Радвайте се и се наслаждавайте на народните традиции и обичаи“, пожела той на гости и участници.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов приветства участниците в двудневното тържество на българския дух и фолклор. Той подчерта значението на фолклорни събор в календара на Тракийската организация.

Над 4000 изпълнители от всички краища на страната, пазители на българщината от различни възрасти, в двата дни представиха необятната фолклорна съкровищница на България. През фестивалните дни участниците бяха оценявани от жури, което отличи най-добрите състави и индивидуални изпълнители.

Предвидени бяха 8 специални награди – плакет и парична премия, от които 5 се дават от Община Стара Загора, 50 плакета се връчват за принос и 50 медала  за индивидуални изпълнители.

Участниците бяха оценявани от жури, съставено от авторитетни специалисти с богат професионален опит и национално признание. Председател на първа сцена беше доц. д-р Валентина Райчева от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а на втора сцена – доц. Петьо Кръстев от същия институт. Журито включваше още акад. Крум Георгиев – фолклорист, член на Международната академия по традиционно изкуство, Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, Дарина Славова – солист на ФА „Тракия“ в Пловдив и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“ София, както и акад. Васил Герлимов – хореограф.

Богата бе съпътстващата програма на „Богородична стъпка“. Гостите посетиха Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“, Занаятчийска чаршия с десетки майстори на сувенири, битови изделия, красиви бижута и вкусни храни. Съборът прикани и на раздумка с билков чай и ръжено кафе, а песни се пееха и хора се играеха на селския сбор.

Съботният ден започна с празничен концерт на ОФА „Загоре“ с гл. худ. ръководител Христо Иванов и АНПТ „Пазарджик“ с гл. худ. ръководител Атанас Чолаков.

Специалната награда на СТДБ бе присъдена на Представителен фолклорен хор за изворен фолклор при Народно читалище „Селска пробуда 1927“, с. Крепост, община Димитровград.

Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Стара Загора бе присъдена на Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1937“, с. Хвойна, общ. Чепеларе.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн