Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

На 26 и 27 август 2023 г., в Старозагорските минерални бани се проведе ХVІІ издание на Националния тракийски фолклорен събор (НТФС) „Богородична стъпка“.

Традиционни организатори на НТФС „Богородична стъпка“ се организира от Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев - 1952“ Старозагорски бани, с подкрепата на ОФА „Загоре“.

Началото на проявите стартира вечерта на 25 август /петък/ с концерт на сцената пред Община Стара Загора на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ при Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ Хасково – лауреат от НТФС „Богородична стъпка 2018“.

На 26 август на първа сцена беше отслужен празничен водосвет, отслужен от иконом Тодор Данев започна тазгодишното издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

Официални гости на събитието бяха зам.-кметовете Радостин Танев и Надежда Чакърова, кметският наместник на курортното селище Станчо Станчев, общински съветници, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, членовете на ВК на СТДБ: Цанко Атанасов - председател на ТД „Одринска епопея“, Михаил Вълов - заместник – председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“, Ямбол, Кирил Киряков - председател на ТД „Лазар Маджаров“, Сливен, Кирил Сарджев – член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров“, Хасково, Кирил Киряков - председател на ТД „Лазар Маджаров“, Сливен, София Дончева - ТД „Капитан Петко войвода“, Казанлък, Иванка Мечева - съпредседател на ТЖС, Мария Божкова - заместник-председател на Софийското тракийско дружество, д-р Ваня Иванова - главен редактор на в. Тракия, представители на различни организации, подпомагали събора в годините като „Зонта клуб“ и участниците в VII издание на Международния арт пленер „Безгранично изкуство“.

В приветствието си си кметът Живко Тодоров заяви:

„Уважаеми гости от цялата страна, за мене е огромна чест да открия ХVІІ събор „Богородична стъпка“.  Искам всички да си спомним за инициаторите на този събор – д-р Евгений Желев, кмет на Стара Загора от 1999- 2007 г. и за г-жа Петра Мечева, дългогодишния председател на Тракийски дружество „Одринска епопея“. Специално благодаря на Съюза на тракийските дружества и на старозагорското дружество „Одринска епопея“ като част от цялостната организация. Благодаря на всички участници в събора. Много важно е да пазим традициите, да ги развиваме и предаваме напред във времето на поколенията, защото това е, което остава след нас. Животът с бързи темпове върви напред и ние – с него. Независимо че всички стават малко по-възрастни, по-мъдри, важно е, че днес на събора виждам много хора с блясък в очите и с желание за изява на сцената, което много ме радва. Преди малко разговарях с жените от един ансамбъл и те с усмивка казаха, че са станали вече баби. Отговорих им, че на възраст могат да са пораснали, но в душите си оставате да бъдете същите млади момичета, каквито сте били и преди. Пожелавам ви да бъдете млади по дух и да поддържате жива тази традиция.“

Председателят на СТДБ Красимир Премянов също се обърна към гости и участници в двудневното тържество на българския дух и фолклор. Той подчерта значението на фолклорни събор в календара на Тракийската организация.

„Дължим голяма благодарност на организаторите – на домакините от Старозагорските бани и на Община Стара Загора. Огромна организационна работа е извършена от нашето тракийско дружество в Стара Загора, с председател Цанко Атанасов“, – каза г-н Премянов. Той припомни, че организацията на тракийските българи съществува от 127 г. Неин учредител е легендарният Капитан Петко Войвода. През всичките години на своето съществуване, тя е бранила моралните и материални интереси на тракийските българи. Борила се е за българщина, за запазване на традициите на тракийските българи, които с потомците са повече от милион и половина.“

Г-н Премянов информира, че се работи по втори том на Енциклопедия „Тракия“.  Първият том отразява национално-освободителното движение в Тракия от Възраждането до наши дни. Вторият том ще бъде посветен на бита, нравите и обичаите на тракийските българи -тези, които са живели на територията на България, които са се преселили от близките нам страни, бягайки от жестокостта и униженията на властващите.

„Нека вашият труд и талант, да се влее в това усилие, за да се знае за нас тракийци повече. Честит празник!“- каза г-н Премянов.

Над 4000 изпълнители от всички краища на страната, пазители на българщината от различни възрасти, в двата дни представиха необятната фолклорна съкровищница на България.

Едно от средищата на духовността и културата - НЧ „Димитър Наумов - 1908“ в село Преславен започна своето участие със специално посвещение. Самодейният състав изпълни авторската си народна песен „Петра“, която е в памет на дългогодишния председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и инициатор на фестивала „Богодорична стъпка“ Петра Мечева. От читалището припомнят, че идеята за организиране на тракийския фолклорен събор се заражда на 20 май 2006 г. по време на конгрес на Съюза на тракийските дружества в България по предложение на г-жа Мечева.

На двете сцени се сменяха певчески и танцови състави, инструменталисти и индивидуални изпълнители. На първи сцена председател е доц. д-р Валентина Райчева от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а членове акад. Крум Георгиев – член на Международната академия по традиционно изкуство, Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На втора сцена председател е гл. ас. д-р Петър Кръстев от Институт по етнология по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членове акад. Кирил Тодоров – композитор и художествен ръководител на Ансамбъл за народни и песни танци „Зорница“ Стара Загора, Дарина Славова – солист на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив и преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Специалната аграда на СТДБ - парична премия бе връчена на Народно читалище „Прогрес“, с. Дражево, община Тунджа, област Ямбол. Наградата на Старозагорското ТД „Одринска епопея“ получи Народно читалище „Родопски фар“, гр. Кърджали.

Богата и изпъстрена с дух и традиции бе съпътстващата програма на „Богородична стъпка“: Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“, Занаятчийска чаршия с десетки майстори на сувенири, битови изделия, красиви бижута и вкусни храни. Съборът приканваше и на раздумка с билков чай и ръжено кафе. До селския двор бяха разположени и кътовете, разкриващи „Живата традиция от махалата - Добра среща“, показващи занаяти от миналото и вкусни гозби.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн