Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
XIV Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”

На 24 и 25 август 2018 г. в Старозагорски минерални бани се проведе XIV Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”.

Организатори на събора са: Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея” - Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани.

XIV-то издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ бе открито с литургия за здраве, отслужена от НВП митрополит Киприан, който е член на ЦР на Съюза на тракийските дружества в България.

На откриването на събора присъстваха Кр. Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България,  Кирил Сарджев - заместник - председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, членовете на ВК на СТДБ: Чавдар Георгиев, Михаил Вълов - председател на ТД „Тракия” в Ямбол, Кирил Киряков - председател на ТД „Лазар Маджаров” в Сливен, Маргарит Петров - председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Елена Мурджева - съпредседател на ТЖСБ при СТДБ и председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“- Поморие, Иванка Мечева - съпредседател на ТЖС, Цанко Атанасов - председател на ТД „Одринска епопея” в Ст. Загора, Веселин Костов, председател на Тракийско дружество - Крумовград, председатели  на тракийски дружества от Старозагорски регион, Стефан Начев - главен секретар на СТДБ, представители на тракийски дружества от страната, Емил Христов - зам.-председател на 44-то Народно събрание, зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, кметове и кметски наместници от региона, народни представители, както и ръководители на различни държавни и местни институции.

Цанко Атанасов - председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ в Стара Загора, което тази година чества своята 120-годишнина, приветства над 4000-те участници и подчерта, че Богородична стъпка“ е празник на родовата памет.  Той припомни, че основател на събора е Старозагорското дружество с председател Петра Мечева тогава, която днес е почетен председател на дружеството. 

Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, определи събора като едно от  най-значимите събития в културния календар на Съюза на тракийските дружества в България. Той благодари на кмета на общината Живко Тодоров и на екипа му за съдействието през годините. „Нека да продължим борбата за българщината, за достойна и просперираща България”, призова председателят на СТДБ.

Приветствен адрес беше прочетен от името на Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание на Република България.

Иванка Сотирова - зам.-кмет на Стара Загора приветства участниците и гостите с емоционално и въздействащо слово, в което заяви: „Добре дошли, българи! Добре дошли на това магическо и митично място! Съборът „Богородична стъпка” се отличава от всички останали фолклорни събития с това, че съхранява най-автентичната, най-истинската и най-въздействащата част от българския фолклор. Участниците са от всички поколения, те идват тук от всички краища на България, за да създадат настроение. Всички ние сме длъжни подкрепяме всичко що е българско! Да живее България, да пребъде събора!”

Младата тракийка Божидара Николова възхити публиката с изпълнението на песента „Притури се планината”.

В продължение на два дни 4000 участници от тракийски състави от цяла България представиха на две сцени народни традиции и обичаи, песни и танци от богатото ни културно наследство.

Изпълненията се оценяваха от жури в състав: академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров, доц. д-р Веселка Тончева, доц. д-р Валентина Райчева, Христо Иванов и Ангел Чакъров. Връчени бяха плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите изпълнители  получиха наградата на кмета на община Стара Загора, наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и наградата на Младежкото тракийско дружество.

Наградата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за цялостно представяне на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка 2019“ бе присъдена на групата от Народно читалище „Пробуда 1927“ от с. Бозвелийско, община Провадия.

Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора за автентичен фолклор завоюва група „Родопчани“ при Народно читалище „Развитие 1873“ от град Пещера.

Съюзът на Тракийските дружества в България отличи като най-добро представянето на Фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода“ при Тракийско дружество "Родопи", Асеновград.

Детска група „Хорце“ при Народно читалище „Заря - 1957“ с. Минерални бани, област Хасково получи наградата на Тракийско младежко дружество Стара Загора, а Школата по изкуства „Илия Аврамов“ при Народно читалище „Д. П. Сивков - 1870“ в Нова Загора бе удостоена с наградата на „Зонта клуб" Стара Загора.

Плакет и диплом за принос в съхранението и развитието на фолклора получиха още 50 групи от участниците в събора.

Освен конкурсна програма, организаторите бяха предвидили и многобройни съпътстващи прояви – детски творчески работилници „Съхранено с любов - сътворено с талант“, самодейни състави посрещаха гости на раздумки с билков чай и ръжено кафе, имаше демонстрация на традиционни тракийски гозби и на автентични народни носии.

В „Хоро на мегдана“ оркестри и танцови школи показаха магията на фолклорните танци от всички краища на страната, а на „Улица на занаятите“ майстори предлагаха стоката си,

Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ представи изложба „Свещените места на България“ на доц. Алексей Стоев и проф. Пенка Стоева. Изложбата „Хубост българска“ представи събрани фотографии на Елена Тилова.

Поморийското Тракийско дружество „Одринска епопея“ поздрави  Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора с музикално - поетичен спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов по повод 120 годишния юбилей на дружеството.

В последвалия  празничен концерт, посветен на 120-годишнината на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, открит с приветствени думи от Цанко Атанасов, председател на дружеството, участваха Фолклорен ансамбъл „Тракия“  - Пловдив и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ Стара Загора.

XIV Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” бе отразен от централните и местни медии.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн