Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийско дружество „Одринска епопея“ в Стара Загора чества 120 годишен юбилей

На 12 април 2019 г. Старозагорското тракийско дружество „Одринска епопея“ отбеляза  тържествено 120 годишнина от създаването си.  То е едно от първите дружества, създадено от прокудените от Одринска и Беломорска Тракия български тракийци, които през годините отстояват последователно българщината, пазят традициите на своите предци и са верни на техния завет: „да не забравят, но да не отмъщават”.

Честването започна с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Никола Каишев – основател и първи председател на ТД „Одринска епопея“ и продължи в Драматичен театър „Гео Милев”.

На тържествената церемония присъстваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Кирил Сарджев - зам.- председател на ВК на СТДБ и  председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, Михаил Вълов - зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия” в Ямбол, Д. Костова - съпредседател на ТМСБ, представители на община Стара Загора, председатели на тракийски дружества от страната, много тракийци и граждани на града.

Доклад за историята и дейността на дружеството изнесе неговият председател Цанко Атанасов.

Кр. Премянов, председател на  СТДБ приветства Старозагорските тракийци като подчерта приноса им за развитието на организираното тракийско движение в България. В словото си той заяви:

„Уважаеми г-н Атанасов,
Скъпи тракийци,

Приемете моите и на ръководството на Съюза на тракийските дружества в България най-искрени поздравления по случай 120 годишния юбилей от създаването на  Тракийско дружество „Одринска епопея“ в гр. Стара Загора.

Честването на тази годишнина е знаменателен символ на нашата летопис, защото днес ние се покланяме пред делото на славните ни предшественици, оставили дълбока диря в българското национално съзнание, отдаваме почит и уважение към всички, допринасящи за съхраняването на българската идентичност. Създадено на 18 януари 1919 г. от тракийски българи от Източна и Западна Тракия, Старозагорското дружество, винаги е работило активно за защита на интересите на тракийските българи и за просперитета на Стара Загора. Съюзът на тракийските дружества в България високо цени дейността ви за запазване на националната историческа памет, на българските традиции и активната работа в защита на тракийската кауза.

В богатата историята на Тракийско дружество „Одринска епопея“ завинаги ще останат имената на Кирил Иванов и Петра Мечева. Ръководството на националното тракийско движение  високо цени личния принос на г-жа Петра Мечева за възстановяването на Тракийския женски съюз, като неотделима част от Съюза на тракийските дружества в България. Ще се помни приноса на всички тракийци, които в миналото и днес влагат душа и сърце за успехите на тракийското дружество.

Нека никога не забравяме, че ние, тракийци, винаги сме били носители на автентичния патриотизъм. Едновременно с това показателни за нас са нашето единство, нашата монолитност, упоритият ни дух, с който изпълняваме стратегическите цели на националното тракийско движение и то мащабно, патриотично, емоционално - в името на тракийската кауза, на българщината, на просперитета на България.

В условията на плурализъм след 1990 г, в които започна възстановяването на стари и създаването на нови организации, клубове и сдружения, Старозагорското тракийско дружества е едно от най-активните в страната. То завоюва своето заслужено място сред обществени организации и в Стара Загора.

Днешният юбилей е повод да поднеса дълбокото си уважение към хората, свързали житейския си път с Тракийско дружество „Одринска епопея “, които самоотвержено са прегърнали мисията да бъдат съвременни радетели на тракийската кауза, а дейността им е е еталон за родолюбие и пример за подражание!

Честит юбилей!
Пожелавам здраве и успехи на всички вас и на ръководството на „Одринска епопея “!

Ръководството на СТДБ награди Петра Мечева – почетен председател на ТД „Одринска епопея” и Цанко Атанасов със златен медал,  а Старозагорското дружество със златен медал с лента „Капитан Петко Войвода”. Наградите бяха връчени за приносите им за развитието на тракийското движение.

Тържеството завърши с концерт на представителен женски хор при ТД „Одринска епопея“ и вокална група от ОУ „Св.Никола”, с изпълнения на странджанския певец К. Михайлов, на фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода” при ТД „Родопи”, Асеновград и общински фолклорен ансамбъл "Загоре".

                                                                                                                                           

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн