Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Хроника на Националния Тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

На 20 май 2006 г. в Бургас се провежда 22 конгрес на СТДБ, на който е утвърдена новата стратегия на СТДБ – Интеграция на Тракия в рамките на Европейския съюз. По време на конгреса Петра Мечева оповестява идеята за провеждане на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ с международно участие. За място на провеждането му е посочено курортното селище Старозагорски минерални бани, намиращо се на 15 километра северозападно от  Стара Загора, в полите на красивата Сърнена Средна гора.

Мястото за провеждане на събора е избрано заради богато културно – историческо наследство в Стара Загора и околностите, и най-вече заради природния феномен „Богородична стъпка“, който определя наименованието на събора.

Красивият природен феномен наречен „Богородична стъпка” се намира в околностите на Старозагорските минерални бани.  Легендата разказва, че това място е използвано от хората за светилище и извършване на религиозни обреди преди хиляди години. Първи тук са правили своите жертвоприношения траките в почит на „Богинята майка”. След тях на това светилище са дошли римляните, славяните и българите – всеки със своите богове и ритуали. След приемане на християнството по тези земи, местността става свято място. Ражда се митът за „Богородична стъпка”,  заради изключително силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина горе на скалите, наподобяваща на следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва. Непосредствено до нея има изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично”.

Районът около „Богородична стъпка” е стара кариера за добив и обработка на различни материали, използвани в строителството на частни и обществени сгради в близкия античен град. Днес на мястото има останки от недовършен саркофаг, вероятно предназначен за гробница на богат и знатен жител на Августа Траяна.

Богатото културно – историческо наследство, разположено в различните части на Тракия, която днес се намира в България, Гърция и Турция, е факторът,  обединяващ народите от съседните балкански държави. Като обединителен фактор е замислен и Националният Тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

Основните цели на събора са:

• съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната  сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура.
•  популяризиране на природния феномен „Богородична стъпка” и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските бани.

Първото му издание се поставя през 2006 г., месец юли. Съборът е открит от Вицепрезидента на Република България Ангел Марин. Въодушевен от богатата и красива природа, от безупречната организация, от масовото присъствие на колективи от цяла България, в своето слово той предрича:
„Този национален тракийски фолклорен събор има голяма перспектива. Той ще се превърне в малката Копривщица“.

Предсказанията се сбъдват. С всяка измината година съборът става все по популярен заедно с първокласния курорт Старозагорски бани, където се провежда. Обогатява се все повече с нови идеи. С годините създаденият от домакините „Селски двор“ се утвърждава като самостоятелна сцена, където гостуващите формации могат да представят извън конкурсната част характерни за региона си ритуали и обичаи. Естествената среда, възможността за приготвяне на изкушаващи кулинарни вкусотии и лакомства и кръшните български  хора превръщат мястото в един от атрактивните и колоритни кътове на събора.

През годините са реализирани следните нови идеи:

• Детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”;
• Демонстрация с дегустация на традиционна тракийска кухня „Бабини рецепти“, организиран от Клуба на жената-тракийка при Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора;
• Народни игри за деца и възрастни. Надиграване – игри между участниците и предизвикателство към гостите (танцуване върху стомна и др.); изработване на картини с естествени материали, обличане и рисуване на бутилка, дървена лъжица и др.;
• Демонстрации на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“;
• Детско ателие „Български килими и черги” за оцветяване на специални шаблони-модели;
• Изложба-базар „Улица на занаятите”, демонстрации на занаятчийски умения;
• Демонстрация и разучаване на фолклорни танци;
• „Костюмът от нас, фотото от Вас“ – атрактивен кът за снимки;
• Викторина с награди - щанд на Туристически информационен център;
• Безплатно организирано посещение на природния феномен „Богородична стъпка“ и др.
С годините  съборът  се утвърждава като най - значим, най-популярен и най - желан за изява на фолклорното изкуство на колективи от България, Гърция и Турция. 

На първите три издания участват фолклорни състави от Гърция / гр.Дикия /, и от Турция - Одринския студентски представителен ансамбъл „Ритмите на Тракия“. Участниците от България, Гърция и Турция се вливат в едно – играят, пеят и танцуват, което показва, че за изкуството няма граници и езикова бариера. Новите поколения трябва да живеят без предразсъдъци и политически догми.

Гости на тези издания на събора са : Костадин Карамитрев - председател на СТДБ, отец Александър Чакърък - българският свещеник в Одрин, Тимур Тургир -   зам. - ректор на Тракийския университет в Одрин, българския консул в Одрин, г - жа Зуия Франкуди – председател на сдружението на жените в общ. Тригоно / Гърция / и други.

През 2014 г., съборът е посветен на 170 годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода. Изнесен е уникален юбилеен концерт с участието на старозагорския почетен гражданин, актьорът Васил Михайлов – потомък на тракийски българи от Беломорска Тракия, гласът на народа – родопчанката Валя Балканска, Народен вокален ансамбъл „Вера“ – гр.Самара, Русия.

Със съдействието на Министерство на културата в програмата на събора са  включени групи от списъка на Националната програма „Живи човешки съкровища“ – 2008- 2012 г. Особено мащабно е честването на 10 годишния юбилей на събора. Ето каква е констатацията на журито за юбилейния събор:

„Това издание още веднъж показа, че Националният тракийски фолклорен събор  е един от най-добре организираните и очаквани празници в Националния културен календар на България. Това е събитие, което всяка година отстоява уникалността и чистотата на българския фолклор и се обогатява всяка следваща година с нови и интересни съпътстващи прояви, които допълнително прибавят специфичен колорит на този изключителен национален форум.
Всяка година участниците и посетителите се увеличават.  Съборът „Богородична стъпка“ през всичките изминали години се стреми да мери ръст с Националния събор на народното творчество „Копривщица”. Това се дължи на инициативата и делото на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора  в лицето на неговия основоположник Петра Мечева, която днес е почетен председател на дружеството и с активното съдействие на Община Стара Загора“.

Съборът няма конкурсен характер, но за поощрение на участниците са учредени следните награди:

       -награда на Кмета на Община Стара Загора
       -награда на Съюза на тракийските дружества в България
       -награда на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора
       -награда на Тракийско младежко дружество „Капитан Петко Войвода“ – Стара Загора
       -награда на „Зонта клуб“ – Стара Загора
       -Диплом и плакет за принос в съхраняването и популяризирането на традиционната ни култура.   

Основни организатори на Националния Тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ са Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България,  Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора,  Кметство Старозагорски бани. 

През настоящата 2020 г. съборът е отложен, поради епидемиологичната обстановка в страната, но  занапред ще продължим да развиваме и пазим традициите на нашите предци, това е наш дълг.

Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн