Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Три дни под знака на Тракия в Стара Загора и региона

Автори: Иванка Чертоянова и Елена Димитрова

В ранния следобед на 23 март / събота / тракийци от Стара Загора и региона / Ракитница, Дъбово, Хрищени и др. / се събраха в просторната зала на р-т „Империя“, за да отбележат началото на празненствата, посветени на Деня на Тракия.

Председателят на Тракийското дружество Цанко Атанасов поздрави присъстващите и ги призова заедно със семействата си да се включат в следващите празнични прояви, организирани от Тракийското дружество.

След това г-н Атанасов представи гостите от Асеновград – Фолклорен ансамбъл „Капитан Петко Войвода“ към Тракийско дружество „Родопи“, който състав се погрижи за веселото ни настроение.

Песента „Ясен месец…“ изпълнена от солистката на ансамбъла Христина Анастасова вдигна на крака цялата зала. Запяха всички тракийци.

Истинско празнично настроение. Така продължи до края на срещата. Топла, сърдечна среща, такава каквато може да бъде само среща между близки, взаимноуважаващи се хора, хора с близък тракийски корен, вкоренен дълбоко в българската земя и никой не може да го изтръгне оттам.

Тракийци бяха поздравени с песни, изпълнени от сестри Георгиеви – Тракийско дружество „Фере“ – Ракитница и от Генка Нанева с двете си внучки – Гена и Румена от Тракийско дружество – Стара Загора.

Така тракийци пяха, играха и  се веселиха до късния следобед.

Разделихме се с пожелания за нови срещи.

От 23.03.2018 г., до 25.03.2018 г., в Стара Загора се проведе 18 – тия Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“. По традиция, организаторите на конкурса всяка година посвещават гала-концерта на 26 – ти март.

По време на концерта, в присъствието на много тракийци, от името на Управителния съвет на тракийското дружество, председателят Цанко Атанасов връчи специалната награда на дружеството „26 март – Ден на Тракия“, придружена със статуетка – реплика на оригиналната пластика „Орфей“ и парична награда, на група за народно пеене при Център за подкрепа и личностно развитие / ЦПЛР / - Асеновград с худ.р-л Христина Анастасова, за високи художествени постижения в представянето им на 18 – тия Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ – Стара Загора.

Кулминацията на тържествата, посветени на празника на Тракия беше на 26 март.

От 17,00 ч., в парк „Тракия“ пред паметника „Одринска епопея“ в памет на загиналите български войни в Одринската битка бе отслужена заупокойна молитва от старозагорския митрополит Киприян и старозагорски свещенослужащи.

Последва тържествен военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника на героите.

В отбелязването на най-големия празник на тракийци приятно ни изненада присъствието и участието на ученици от Шесто основно училище „Св.Никола“

Колоната от ученици пристигна под звуците на училищната фанфарна музика, начело с българския флаг, ръководени от директора на училището г-жа Дарина Гайдарова – потомка на тракийски българи от Беломорска Тракия.

Благодарим Ви, г-жо Гайдарова. Вие ни обнадеждихте, че тракийските идеали нямат забрава.

От името на старозагорските тракийци благодарим лично на Кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров и на целия му екип за подкрепата и съпричастността, която ни оказват при организирането и провеждането на по-големи тракийски инициативи.

Благодарност към Областния управител г-жа Гергана Микова, народните представители, общински съветници и към цялата старозагорска общност, затова, че уважиха събитието и изразиха своята почит към героите от Одринската епопея – Чудото на 20 век.

Тържествата завършиха с концерт в Драматичен театър „Гео Милев с участието на Представителен народен женски хор към Тракийското дружество с худ. р-л г-н Димитър Колев, странджанските народни певци Манол Михайлов и Костадин Михайлов, танцови формации към НЧ „Свети Климент Охридски – 1858“.

Българино, тракийската памет е жива сега, ще бъде жива и занапред през годините!


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн