Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Покана за Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Старозагорски бани за седемнадесети път ще бъде домакин на Националния тракийски фолклорен събор  (НТФС) „Богородична стъпка“. Съборът ще се проведе на 26 и 27 август, и ще събере любителите на фолклора и традициите.

Началото на проявите тази година ще бъде предшествано на 25 август от концерт на сцената пред община Стара Загора на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ при Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ Хасково – лауреат от събора през 2018 година. Концертът ще бъде посветен на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Официалното откриване на "Богородична стъпка 2023" ще бъде на 26 август, от 11:00 часа, на първа сцена, на центъра на Старозагорските бани. Читалища, детски формации и индивидуални участници ще се погрижат за доброто настроение на гостите на събора през целия ден. От 19:00 часа, празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – с участието на хор, солисти и оркестър, ще представи магията на фолклора. Вечерта ще завърши с нестинарска демонстрация.

В неделния ден традиционни песни и танци ще бъдат представени на две сцени, а в 16:00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

През двата фестивални дни, гостите ще могат да посетят Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“, които ще зарадват най-малките посетители. Участие в събора ще вземат и Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ с информационен щанд, както и Юношески туристически клуб към ТД „Сърнена гора“ с демонстрации на открито. Ще има още Занаятчийка чаршия и На раздумка с билков чай и ръжено кафе, а любимият селски двор под наслов „На селски сбор не се кани“, както и  „Живата традиция от махалата  - Добра среща“ ще покажат занаяти от миналото и така любимите гозби, приготвени по стари български рецепти.

Организатори на НТФС „Богородична стъпка“ са община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора, Общество за фолклор, кметство Старозагорски бани и Народно читалище „Христо Ботев - 1952“ - Старозагорски бани, с подкрепата на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Заповядайте!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн