Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийски празник в Бургас

На 1 декември 2021 г. Бургас беше домакин на голямо тракийски празненство, с което бе отбелязана 125-годишнината от началото на организираното тракийско движение в България. Съорганизатори на събитието бяха дружество „Странджа“ – Бургас, Съюзът на тракийските дружества в България и Тракийският научен институт. Тържеството се проведе в Културния дом на НХК, където бе представена документалната експозиция, посветена на развитието на тракийското движение от създаването му през 1896 г. до днес. Домакините, потомци на тракийски бежанци, бяха подготвили кулинарна и документална изложба, която разказва за миналото и живота на тракийците в региона. За празничния дух допринесоха талантливите изпълнители от детската фолклорна формация „Тракийче“ при НЧ „Любен Каравелов 1940“.

Тържеството уважиха: Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, кметът на Бургас Димитър Николов, Божан Божанов, зам. областен управител на област Бургас, Стефан Колев, председател на тракийско дружество „Странджа“, Гено Пухов, зам.-председател на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, проф. Светлозар Елдъров и д-р Ваня Стоянова от Тракийския научен институт, тракийци от Бургас и гости от страната.

В приветствието си към присъстващите Красимир Премянов изтъкна, че през тази година цялата дейност на СТДБ е посветена на историческата годишнина. Нейната цел е да търси консолидация на обществото в името на общи ценности и идеали. Обърната е към младите хора, които трябва да знаят колко жертви са били нужни, за да имаме днес свободна и суверенна България. Той изрази увереност, че това което ни разделя ще остава все повече на заден план и ще се обединяваме като народ около общи цели и задачи.

По време на церемонията председателят на СТДБ връчи на кмета на Бургас Димитър Николов плакет „125 години организирано тракийско движение в България“ за принос към тракийската кауза и за подкрепата, която винаги е оказвал на тракийци.

От своя страна Димитър Николов благодари на Кр. Премянов за усилията, положени през последните години за възвръщане на паметта и доброто отношение към всички тракийци. Той благодари и на бургаското дружество „Странджа“ за това, че поддържа традициите, увлича хората и съхранява паметта за миналото.

Зам. областният управител Божан Божанов подчерта, че тракийските бежанци и техните потомци винаги са се свързвали с развитието и възхода на Бургас и така ще бъде и занапред.

Стефан Колев благодари на всички, които със сърце и дух направиха този празник: „Нека бъдем едно семейство, нека се събираме често по добри поводи и за добри дела“, пожела той.

Проф. Светлозар Елдъров, един от създателите на изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“ посочи, че замисълът на авторите й е да покажат в двадесет табла историята на тракийското движение, чието начало на 12 май 1896 г. слага първата тракийска организация – дружество „Странджа“ във Варна. Скоро нейни клонове възникват в цялата страна и вторият й организационен център е именно в Бургас, който в определени периоди играе ролята и на ръководен. Проф. Елдъров подчерта, че чрез дружество „Странджа“ през 1896 г. тракийското движение се еманципира и за българската и международната общественост става ясно, че борбата срещу несправедливите решения на Берлинския договор е не само за Македония, но и за Тракия, че и в нея също живеят българи, които се борят за своята политическа и национална свобода. 

Проф. Елдъров  изтъка, че Тракийският научен институт е свързан творчески с Бургас и неговото минало. Пред пет години той беше партньор на РИМ - Бургас в организираната от него научна конференция, последвана от сборник с доклади, посветени на българските бежанци в града и региона. Това, което тогава учените  разказаха с езика на академичната наука, днес създателите на изложбата представят визуално пред широката общественост.

Експозицията ще бъде изложена на пл. „Тройката“ в Бургас и ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на града.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн