Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Заслужено признание

Автор: Стефка Костова

Илинденско - Преображенското въстание от 1903 година е вторият висок връх в национално-демократичната революция на българския народ за отхвърляне на петвековното османско робство. Героите и мъчениците на Илинденско-Преображенската епопея са от онези достойни избраници на съдбата, чийто дела им отреждат вечен живот в сърцата на  признателните потомци.

Такъв акт на заслужено признание и почит е решението на общинските съветници от Бургас, които на редовно  заседание на Общинския съвет  от 14.04.2021 година  решиха две от улиците в комплекс „Меден рудник“,  Промишлена зона „Юг“ , да  се именуват  „ Мария Тенишева“ и „Презвитера Елена“.

Това са две жени от Лозенград и с. Кавакли, чийто активно участие в подготовката на въстанието за национално освобождение в Одринска Тракия буди възхищение и преклонение пред героизма и себеотрицанието им – свободолюбиви, безстрашни, пламенни патриотки. Те стоически понасят трудностите и опасностите, рискуват живота си с ясното съзнание, че в борбата за свобода всеки има място, че в тази свещена борба всеки трябва да има своя дял.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн