Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци от бургаския квартал Лозово празнуваха два юбилея

На 26 септември 2020 г., бургаският квартал Лозово отбелязва своя 100-годишен юбилей и 90 години от създаването на читалище „Тракия -1930“.

Празникът беше организиран от Община Бургас, кметство Лозово и Читалище „Тракия – 1930“  - Лозово.

Лозово е основано след Балканските войни от 1912-13 година, когато тук пристигат бежанци от Беломорска Тракия. Преди 33 години Лозово става квартал на Бургас. Името на населеното място идва от многобройните лозови масиви, които някога са се намирали западно от него.

Тържествата започнаха със забавни игри за децата и продължиха с откриване на битова изложба в читалище „Тракия - 1930“.  На нея бяха показани снимки и предмети на първите заселници - бежанци от Източна Тракия, в земите на Лозово, като Марко Каракехайов - Назъра, който е първият човек пристигнал и установил се в Лозово. Сред битовите предмети  можеха да се видят бяха керамични съдове, носии на 100 години и стан за тъкане на  черги и килими.

Признателни лозовчани  присъстваха на заупокойна молитва в храма „Св. Георги Победоносец“  и поднесоха цветя пред паметната плоча на основателите на Лозово.

Празникът на квартала и на читалището уважиха зам.- кметът Йорданка Ананиева, която поднесе поздравленията на кмета Димитър Николов към лозовчани, тракийци от ТД „Странджа“ с председател Стефан Колев и граждани на Бургас.

Оркестър „Жарава“ със солисти Александра Димитрова, Ирена Станкова и Лазар Налбантов допринесоха за доброто настроение на всички с много песни и хора.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн