Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
ТД „Странджа” събра на среща своите членове

На 20 януари 2019 г. над 400 тракийци от Бургас и областта, членове на ТД „Странджа”, се събраха за да се поздравят с новата 2019 година и да обсъдят предстоящия календар от събития.

Срещата бе уважена от Кр. Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България и от Гено Пухов - председател на  Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургаска област, заместник-председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Яни Попов”, Созопол.

Стефан Колев - председател на ТД „Странджа” в Бургас приветства участниците в срещата и акцентира на предстоящия богат календар от събития, на които бургаските тракийци ще бъдат домакини. Специално внимание бе отделено на предстоящото честване на Деня на Тракия на 26 март, на поредната среща „Завръщане към корените“, която ще се проведе в Бургас на 13 април т.г.,  на 27-то издание на Странджанско-тракийския събор „Фолклорен венец Божура”, на традиционния Национален тракийски събор-поклонение на Петрова нива, който събира членовете на Съюза на тракийските дружества в България от цялата страна, стотици признателни българи и потомци на тракийци, както и на редица други събития, които са част от календара на Съюза на тракийските дружества в България, чиито член е и ТД „Странджа”.

Приветствие към присъстващите на срещата поднесе и председателят на СТДБ, който  подчерта, че по исторически причини Бургас и областта са център на тракийското движение, събрал огромно количество бежанци от Тракия. Според него съвсем естествено е, че тракийската организация функционира пълноценно, защото тя е мотивирана в дейността си от благородните цели за защита на тракийските българи и техните интереси, популяризиране на тракийското културно наследство, което е свързано със запазване на историческото минало и опита то да влезе в дневния ред на настоящето.

Председателят на СТДБ оцени високо дейността на председателя на ТД „Странджа“ Стефан Колев, като подчерта че чрез хора като него тракийското движение живее пълноценен живот, преодоляло меркантилни опити на разцепление, основаващи се на дребни мотиви.
За  името на ТД „Странджа“ той подчерта, че това е името на първото тракийско дружество, което Капитан Петко Войвода и негови съратници създават.

Председателят на СТДБ  изрази удовлетворение от факта, че Стефан Колев е възстановил ролята му на една от водещите организации и е убеден, че ще продължи да бъде такава.

Виж подр. за срещата материал на Г. Русинов във в. Черноморски фар: http://faragency.bg/bg/nad-400-trakiytsi-se-sabraha-v-burgas-da-otbelezhat-nachaloto-na-2019-a/

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн