Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” в град Търговище отбеляза 121 години от смъртта на Капитан Петко войвода

На  6 февруари 2021 година  Тракийско дружество  „Стоян Мавродиев” в град Търговище отбеляза 121 години от смъртта на Капитан  Петко Войвода. Пред Войнишкия паметник   в нашия град  дойдоха тракийци и граждани  да се поклонят пред подвига и делото на  великия, възторжения борец за национална свобода.

Цветя и венци положиха  пред паметника г-н Митко Стайков - Областен управител на област Търговище, Тракийско дружество „Стоян Мавродиев”- Търговище, представители на  Военно окръжие, Регионален исторически музей, Държавен архив, СОРЗ на запасните офицери, Клуб на учителите, Пенсионерски клуб „Капитан Петко войвода“  и граждани.

Капитан Петко Войвода  е една от най-ярките личности в историята на Национално-освободителното движение в България.- каза  пред паметника Нели Анастасова-председател на Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” в град Търговище. В словото си тя заяви:

Капитан Петко войвода е  Защитникът на Родопите, защитника на всички , които населяват Тракия и Беломорието , българи, турци, гърци, арменци, евреи , всички страдащи от гнета и беззаконията на поробителя.  Една личност , природно надарена  с ум и разум,   широк мироглед и познания. Пребродил Тракия, Македония, Гърция, Крит, Италия, Франция Египет, Русия.  През 1868 година с чета гарибалдийци се сражава  в Критското въстание за свободата на гръцкия народ, за което му е присъдено първото звание “капитан”.

През 1977/1978 година преди идването на руските войски цяла Западна Тракия е под контрола на неговата дружина.  Четата на Капитан Петко войвода активно помага за ликвидирането на останалите турски военни части и башибозушки орди под командването на Сенклер. Подвизите  на капитан  Петко Войвода и неговата дружина са в територията на Гюмюрджина, Дедеагач, Малък и Голям  Дервент, Доган Хисар.
 
През 1879 година ген.Скобелев го представя пред руския император и той е удостоен за втори път със званието „Капитан” на руската армия, награден ес орден „Георгиевски кръст” и дарение на имение в Киевска губерния.

По време на Съединението  организира отбраната на българската граница в Чепеларски район.

1892-1894 година са най-мрачните години в живота на  Войводата.  Като изявен русофил той е арестуван, жестоко инквизиран, заточван в Трявна, Казанлък, обвиняван за заговор срещу Стефан Стамболов. След падане на Стамболовия режим,  той се завръща във Варна и макар с разклатено здраве, активно участва в обществено - политическия живот на страната.

През 1896 година е учредител и е подпредседател на Тракийско дружество „Странджа”, ратуващо за обединението на българите в целокупна България.

На 19 февруари 1897 година в Бургас се състои Учредителен конгрес на тракийци, на който се утвърждава Устава и определят целите и задачите на движението.

На 7 февруари 1900 година Капитан Петко Войвода умира в дома си във Варна.

Отива си една ярка личност, един патриот, воювал за свобода, равенство, братство, носител на чисти идеали, твърдост, мъжество, които отстоява до последния си дъх.

Достоен съратник на Левски, Ботев, Бенковски , Захари Стоянов.

ДНЕС ТОЙ Е ДО ТЯХ В АЛЕЯТА НА БЕЛЕЖИТИТЕ БЪЛГАРИ  В ГРАД СОФИЯ!

С  признателност и по инициативата на  СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА  В БЪЛГАРИЯ, във връзка със 175 ГОДИНИ от неговото рождение на 16  ноември 2019  година бе открит паметник на легендарния войвода на Граничен контролно-пропускателен пункт с Гърция, носещ неговото име,  за памет, за почит, за признание на  великия войвода, борил  се за свобода и равенство в Тракия  и Беломорието. Внушителният паметник отправя взор към родното му място Доган.Хисар и към необятната тракийска земя за която копня!

С признателност и по инициативата на СЪЮЗА НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА  В БЪЛГАРИЯ,  по повод  175 ГОДИШНИНА в София на 18 декември 2019 година бе открит бюст-паметник  в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. На откриването му ген. Румен Радев - президент на Република България каза:
„ Аз съм убеден , че този паметник няма да запустее! Така както името на Капитан Петко Войвода се носи от София, през Киев, през Рим до Антарктида и съм убеден, че идните поколения ще намират в него пример за родолюбие, достойнство и мъжество!”


ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА И ДЕЛОТО НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН!

Нели Анастасова
Председател на Тракийско дружество „Стоян Мавродиев”
Град Търговище


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн