Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в Търговище честваха 106 години от създаването на тракийско дружество „Стоян Мавродиев”

На честването на 106 г. ТД „Стоян Мавродиев” в Търговище гостува ген. Кольо Милев

В четвъртък, 4 ноември, в Търговище бе чествана 106-та годишнина от основаването на Тракийското дружество „Стоян Мавродиев”. Скромно, предвид пандемичната обстановка и нововъведените противоепидемични ограничения, пред паметната плоча на Стоян Мавродиев на едноименния площад се събраха хора, за да почетат предците си.

Пред присъстващите подробен доклад с исторически факти за дружеството, изнесе председателят Нели Анастасова. Тя припомни как през октомври 1915 г. се полагат основите на Тракийската организация в града. Разказа за първия председател – младият тогава учител, офицер и деен общественик Стоян Мавродиев. И сподели факти и впечатления за всеки от следващите тракийци, заслужили да бъдат начело на дружеството в Търговище. Говори за издаваните вестници, статии и книги, посветени на тежката участ на тракийските бежанци. Представи и постиженията на песенната група към дружеството. Обобщи факти около най-значимата годишнина тази година, а именно 125 години организирано тракийско движение в България.

„Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” продължава да пише своята летопис!” – изтъкна Анастасова. Тя подчерта: Във всички нас живее Тракия - земята на предците ни, която поражда и мъка, и тъга и гордост. Мъка и тъга, защото предците ни не я видяха свободна. Гордост за потомците, че те отстояха на всички бури, не прекършиха воля и запазиха българския си корен и дух.”

Гост на честването бе ген. Кольо Милев – водач на листата с кандидати за народни представители от коалицията „БСП за България”. Той поздрави присъстващите и заяви, че е впечатлен „от волята, стремежа и героизма на тракийци да оцеляват след драматичната съдба от 1913 г., след този геноцид спрямо българския род и ограбването на изконната българска земя”. В тази връзка той се позова на документалните факти от книгата „Разорението на тракийските българи през 1913 г.”, в която акад. Любомир Милетич пише за насилието и грабежите, на които е подложено местното население.

„Поклон пред предците ви – вашият патрон Стоян Мавродиев и неговите последователи, които са помагали за оземляването и настаняването на тракийци в Търговищкия край” – каза в словото си ген. Кольо Милев и поднесе поздравления за активната работа на тракийци, за участието им в обществения и културен живот на града и Търговищка област. „Поздравявам и настоящото ръководство, които работят така, че през последните 4 години ТД „Стоян Мавродиев Търговище се нарежда до най-силните сред тракийските дружества в България.

В заключение ген. Милев призова тракийците от Търговищкия край за подкрепа с №33 в изборите за народни представители и с №6 за президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова.

В. „Търговищки новини“

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн