Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” в град Търговище отчете своята дейност

На 17 февруари  2020 година в ПК”Капитан Петко войвода се проведе годишното отчетно събрание на сдружението Тракийско дружество „Стоян Мавродиев”. Дневният ред на събранието бе приет преди месец  на заседание на Управителния и Контролните съвети.Отчетното събрание започна с „Химна на Странджа,”Ясен месец, веч изгрява”, след което  председателката на Тракийското дружество поздрави с „Добре дошли” новопостъпилите  членове в дружеството и бе избрано ръководство на събранието Титко Василев и Маргарита Милушева.

Отчетът за 2019 година бе обширен и задълбочен, тъй като дейностите включваха отбелязване на паметни дни и събития, посветени на 175 години от рождението на патрона на Съюза на тракийските дружества в България Капитан Петко Войвода: 126 години от рождението на Стоян Мавродиев, Националния празник, 146 г. от обесването на Васил Левски, тържествено отбелязване на 26 март Деня на Тракия,  отбелязване на 150 години българска църква „Св.Константин и Елена” в град Одрин. Знаково събитие бе  Националния тракийски събор-поклонение на „Петрова нива” по повод 116 години от Илинденско-Преображенското въстание под патронажа на Президента на Републиката Румен Радев, изложбата на РБ-Хасково за Капитан Петко войвода в РБ „Петър Стъпов”,  изложбата на РИМ – гр.Пловдив „Чудният свят на тракийката” и други.

Вълнуваща бе срещата  и със Симфоничния оркестър на Консерваторията в Тракийския университет град Одрин с ръководител нашия съгражданин Христо Христов.

През м.септември  в дружеството гостува доц.Тотка Василева, от Агроуниверситета в град Пловдив,  която представи  своята книга „ Незаличима диря-съдбата на малоазийските българи”

В творческата съкровищница на нашия град през 2019 година се вписаха трима  тракийски творци: Божидар Николов със своята поредна книга „Срещи, спомени , таланти”, Станка Тодорова –лирика „Влюбени пътеки”, Ирина Стоянова- лирика „С аромат на море”    , и Юбилейна  ретроспективна изложба на 75 картини по повод нейната 75 годишнина.

В песенният конкурс „С песните на Манол Михайлов” на Националния тракийски събор на „Петрова нива” отлично се представиха:

*на първо място Фолклорна група за автентичен фолклор с.Пресиян, Фолклорна група - с. Макариополско

*второ място, Фолклорна група”Бухларка”- с. Буховци

*трето място и индивидуално отличие за Недялка  Герова  от с. Буховци.

2019 година бе паметна за тракийци. За 175 годишнина от рождението на Капитан Петко войвода по инициатива на СТДБ бяха открити два паметника: на Граничен пропускателен пункт  с Гърция със съдействието на Гранична полиция и в гр.София със съдействието на Столична община в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина.

Председателката на дружеството Нели Анастасова  отбеляза, че Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” среща подкрепа и помощ  от нашите съграждани, от Съюза на тракийските дружества в България, от институциите: Община  Търговище, Регионален исторически музей, Архив, Младежки дом, пенсионерски клубове, обществени организации. А това е важно условие, за да се развива и обогатява духовния живот в дружеството и съдейства за популяризиране на тракийската култура,  осъществяването на тракийската национална кауза:  да помним историята, да следваме завещанието на  дедите ни, за да я има България.

Последва приемане  на план - програмата за 2020 година, отчета на Контролния съвет , представен от председателката Светослава Русева и обичайните организационни задачи.  

Може да се пише още за Тракийското дружество, което благодарение на много усилия и работа  възражда своята дейност, място  и съществуване в нашия град.

В нас живее духът на дедите ни и тоя дух и ентусиазъм за работа го носи и нашата председателка на Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” г-жа Нели Анастасова.

Нека си пожелаем успешна работа през 2020 година!

Миланка Василева
Тракийско дружество „Стоян Мавродиев“, Търговище

                                             

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн