Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” в гр. Търговище отчете своята дейност за 2020 г.

На 17 май 2021 година  тракийско дружество „Стоян Мавродиев  в град Търговище  отчете своята дейност за 2020 г., която бе година на трудности и ограничения, породени от Ковид 19. Една година, в която клубните бази останаха със затворени врати, но тракийци в Търговище не преустановихме дейността си. Продължихме да работим като отговорно спазвахме и спазваме здравните и противоепидемични мерки  за съхранение на човешкия живот в новите условия.

 В такава обстановка се проведе  и годишното отчетно събрание на тракийско дружество „Стоян Мавродиев”.  През тази необичайна година редовното отразяване на националните и градски прояви се случваше на страницата на тракийското дружество във Фейсбук, с любезното съдействие на вестник „Търговищки новини” и вестник „Тракия”, както  и чрез телефонни контакти. През изтеклата година поставихме акцент върху провеждането на абонаментната кампания в  по-голям тираж, защото вестник „Тракия“  е живата връзка с тракийци  от страната и  най-вече с нашето централно ръководство. Поклон пред дългогодишния главен редактор на вестника „Тракия” г-н Тодор Коруев.

Кои бяха основните акценти в дейността на дружеството през 2020 година?

Представителна група от тракийци участва в честванията по повод освобождението на Търговище от турско робство. На 29 януари венци и цветя бяха положени пред „Морената“ и пред паметника на ген. Ернрот.

На 19 февруари, по повод 147 години от обесването на Апостола на свободата се поклонихме пред паметта му и поставихме цветя пред неговия барелеф.
На 3 март отбелязахме 142 години от освобождението на България от османско робство и се поклонихме пред мемориала на руските воини, отдали живота си за свободата на Отечеството ни.

26 март – Денят на Тракия чествахме пред паметната плоча на нашия патрон и съгражданин Стоян Мавродиев. Последва и публикация от  Нели Анастасова във вестник „Търговищки новини”.

На 2 юни почетохме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България пред внушителния паметник на знаменосеца на Ботевата чета, нашият съгражданин Никола Симов Куруто.  Дългогодишната учителка Мария Райчева произнесе слово и запяхме „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”.
През месец август представители на тракийското дружество, заедно с  общинското ръководство на Търговище проведохме среща  с нашия съгражданин Христо Христов - уредник на българските църкви в град Одрин и преподавател в Консерваторията на Тракийския университет в града. Целта на срещата бе търсене на възможности за разширяване културните контакти между двете общини - Търговище  и Одрин.

На  19 август 2020 г. членовете на управителния съвет на тракийското дружество „Стоян Мавродиев“ участваха  в събора-поклонение на „Петрова нива“, отбелязвайки 117 години от Илинденско - Преображенското въстание и 107 години от геноцида над тракийските българи.

Наши представители взеха участие и в зоналната среща в гр. Варна, по време на която заедно с председателя на СТДБ г-н Кр. Премянов се обсъдиха актуални организационни въпроси и предстоящото отбелязване на 125 години от началото на организирано тракийско движение в България. Предстои гостуването на юбилейна фотоизложба  в Търговище,  посветена на бележитата годишнина.

По време на отчетното събрание беше приет годишния финансов отчет и отчета на контролния съвет за 2020 г., и план за дейността на дружеството през 2021 година.

В изказванията си Мария Райчева, Станка Костадинова, Стефанка Димитрова, Титко Василев, Нели Анастасова споделиха, че дружеството е предпочитана територия за споделяне, търсене на решения за утвърждаване на неговия авторитет и влияние в обществения живот на града.

Тракийките   Стойка Теодосиева, Янка Димитрова,  Руска Георгиева, Ирина Стоянова, по независещи от тях причини не можаха да присъстват на събранието, но отправиха  пожелания  за ползотворна работа и да продължаваме дейността си с вяра и надежда  за по-добри дни за тракийската кауза и за Родината.

Госпожа Снежана Стаменова прочете поздравителен адрес от името на Съюза на тракийските дружества в България  и лично от неговия председател г-н Красимир Премянов. 

От името на всички тракийци в Търговище поднасям благодарност за поздравленията, за оценката и за подкрепата  от  СТДБ. Тракийците от Търговище продължават с  родолюбие, вяра и енергия за отстояване на тракийската кауза!   
 

Нели Анастасова,
Председател на ТД „Стоян Мавродиев“

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн